Ocupació mitjana del 95% per Setmana Santa

infografia_F2_butlleti_

La neu, les activitats de turisme actiu i els esports d’aventura, l’oferta de natura, cultura, gastronomia, la pesca, l’inici de la nova temporada del Tren dels LLacs i les activitats pròpies d’aquest període de Setmana Santa acompanyades pel bon temps, han complert les expectatives dels visitants

L’ocupació turística que s’ha registrat durant les vacances de Setmana Santa a les zones turístiques de les comarques de Lleida s’ha situat al voltant del 95 % de mitjana i ha arribat a posar el cartell de complert a molts indrets turístics, del Dijous Sant al Dilluns de Pasqua, confirmant d’aquesta manera les previsions fetes inicialment pel Patronat de Turisme. La millor ocupació s’ha produït del Divendres Sant al Diumenge, dia 16 d’abril. El Patronat de Turisme es mostra satisfet per aquests bons resultats pel retorn que representa de les diferents accions promocionals que es duen a terme del territori i alhora comparteix la satisfacció expressada pels sectors d’hoteleria, càmpings i turisme rural de la demarcació de Lleida pel nivell d’ocupació assolit en aquests dies festius. El grau d’ocupació turística s’ha situat en uns 5 punts per sobre de les xifres de l’any 2016 per les mateixes dates, que ja van ser les millors dels darrers 6 anys, quan es van tancar amb una mitjana d’ocupació que es va situar entre el 90 i el 95 %.

El fet que la Setmana Santa d’enguany ha vingut més tard en el calendari ha propiciat una major diversificació d’activitats en el conjunt del territori, amb la neu com una de les activitats protagonistes, però també amb una major contractació d’activitats de turisme actiu i esports d’aventura, senderisme i BTT, com també la pesca que ha comptat amb un elevant nombre de pescadors i també s’han incrementat les sortides a la natura, les visites culturals i la mateixa gastronomia. El bon temps que en temes generals ha fet aquesta Setmana Santa també ha contribuït a aquest bon comportament turístic.

Unes 200.000 pernoctacions

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que del 8 al 17 d’abril uns 80.000 turistes han visitat les comarques lleidatanes i s’han fet unes 200.000 pernoctacions en les diferents modalitats d’establiments d’allotjament turístic, tant de la zona de la plana com del Pirineu de Lleida.

L’oferta d’allotjament ha estat d’unes 50.000 unitats entre hotels, càmpings, cases de pagès, albergs i refugis i un nombre indeterminat de segones residències i apartaments privats ocupats.

A més les segones residències del conjunt de la demarcació, però principalment les del Pirineu, han tingut un nivell alt d’ocupació, amb la qual cosa també s’ha incrementat el volum de la despesa a les zones turístiques i en la contractació de serveis de turisme actiu, esquí i activitats diverses arreu del territori.

L’ocupació per sectors

Per sectors, la mitjana d’ocupació hotelera a les zones turístiques de la demarcació de Lleida s’ha situat al voltant del 95 % i en alguns casos s’ha arribat a la plena ocupació del Dijous Sant fins al Diumenge de Pasqua (del 13 fins al 16 d’abril). En canvi, l’ocupació del dissabte 8 d’abril fins al dimecres 12 va ser entre el 35 i el 40 %. Per aquestes dates les comarques de Lleida tenen aproximadament entre un 10 i un 15 % de la seva oferta de places d’hoteleria tancades al públic. Alguns dels establiments de 5 estrelles del Pirineu i amb una major oferta de places han estat tancats per Setmana Santa.

El turisme rural, amb un comportament molt homogeni en el conjunt de la demarcació, ha mantingut una ocupació molt bona, que ha arribat a ser plena des del Divendres Sant fins al Dilluns de Pasqua i ha oscil·lat entre el 50 i el 60 % la resta de dies a partir del dissabte 8 d’abril fins al dijous 12.

Quant al càmping, totes les places de bungalous han posat el cartell de complert del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua i han estat en un 85 % d’ocupació del dissabte 8 d’abril fins al dimecres 12, als establiments situats al Prepirineu i a les zones de baixa muntanya del Pirineu i en un 50 % a les places d’alta muntanya en aquest mateix període de temps. Pel que fa a l’acampada, els establiments situats a les zones del Prepirineu, com ara la comarca de la Noguera, i als que es troben en zones de baixa muntanya del Pirineu, l’ocupació mitjana des del dissabte 8 d’abril fins al dimecres 12 ha estat, d’acord amb les previsions, d’un 85 %, i s’ha arribat a la plena ocupació a partir del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua. Per la seva banda, l’acampada als establiments situats a les zones d’alta muntanya han tingut una ocupació menor situada al voltant del 50 % del Dijous Sant i fins al Dilluns de Pasqua e inferior al 40 % en el tram comprès entre el 8 i el 12 d’abril.

Finalitza la temporada d’esquí

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida que restaven obertes al públic per aquestes dates han venut en el període dels 10 dies que van del dissabte, 8 d’abril fins al Dilluns de Pasqua, al voltant d’uns 85.000 forfets, un nombre inferior al de l’any passat. La Setmana Santa de l’any 2016 es va tancar amb uns 150.000 forfets venuts, mentre que per Pasqua de l’any 2015 la xifra va ser de 80.000. El menor nombre de forfets d’enguany en relació amb l’any 2016 s’atribueix al fet que la Setmana Santa ha vingut més tard en el calendari.

Les estacions d’alpí de Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Port Ainé i Espot Esquí tanquen avui la temporada 2016/2017 coincidint amb el període final d’aquesta Setmana Santa, tal com era previst inicialment. Boí Taüll Ressort ha previst per avui una jornada de portes obertes i tancarà igual com va iniciar la temporada de manera gratuïta per als que hi vulguin esquiar a la seva estació. Per la seva banda, l’estació de Port del Comte, al Solsonès, va donar per finalitzada la campanya a primers de mes i per aquestes festes de Setmana Santa ha obert al públic la zona del parc d’aventura i els tubbys i per fer activitats d’usos turístics i rutes amb raquetes. També el complex de Tavascan va tancar el dia 2 d’abril la temporada pel que fa a l’esquí alpí. Totes les estacions d’esquí nòrdic, que han tingut fins ara una de les millors campanyes dels darrers anys pels gruixos de neu acumulats, han restat també obertes durant les festes de Setmana Santa només per a usos turístics i itineraris amb raquetes, exceptuant les de Tavascan i Tuixent-la Vansa, que han estat obertes per a la pràctica de l’esquí nòrdic.

Per fer balanç final de la temporada 2016/2017 caldrà esperar el resultat de cadascun dels centres d’hivern. La campanya va començar a mig gas per causa de la poca neu a cotes baixes en algunes estacions, com és el cas de Baqueira Beret, però les nevades que van arribar de forma quantiosa a partir de primers de gener han permès acabar la temporada amb molt bons gruixos de neu.

Turisme actiu

Pel que fa a les empreses de turisme actiu i d’esports d’aventura, cal dir que han tingut un nivell de contractació de serveis molt bo. L’Associació d’Empreses d’esports d’aventura del Pallars Sobirà calcula que han estat entre el 80 i el 85 % de la seva capacitat de servei, la qual cosa representa entre un 5 i un 8 % més que l’any passat.

Cal recordar que enguany el conjunt de les comarques de Lleida disposa d’una oferta de 230 empreses de turisme actiu i esports d’aventura, les quals esperen poder oferir durant tota la temporada més de 700.000 serveis.

Uns 80.000 turistes han visitat les comarques de Lleida

Durant els 10 dies que van del Dissabte, 8 d’abril fins al Dilluns de Pasqua, es calcula que uns 80.000 turistes han visitat les comarques de Lleida i han generat prop de 200.000 pernoctacions als hotels, als càmpings i als establiments de turisme rural de la demarcació, a banda de les segones residències, que també han tingut un bon nivell d’ocupació per aquestes dates. Els turistes que han visitat les contrades lleidatanes han pogut gaudir de la neu als diferents complexos d’esquí alpí i nòrdic del Pirineu de Lleida que han estat oberts per aquestes dates, com també d’una àmplia oferta de turisme actiu i esports d’aventura, d’activitats de senderisme, BTT, així com de la pesca entre d’altres activitats en contacte amb la natura, de turisme cultural i de l’inici de la novena temporada del Tren dels Llacs que ha començat el 15 d’abril, a més d’una gastronomia excepcional i moltes festes tradicionals i activitats de tot tipus vinculades amb la Setmana Santa.

Lleida, 17 d’abril de 2017

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat