Obrim noves oportunitats a la zona regable del Segarra-Garrigues

Reñe_ple_maig_2015_003_SLI

Aprova en el mateix Ple un conveni amb l’IRTA per experimentar durant 10 anys sobre les produccions d’ametlla amb diferents dotacions de reg i, a nivell de comunicacions, l’inici d’una inversió estimada en més de 9M d’euros en carreteres de la Plana que connecten zones de regadiu amb empreses i cooperatives del primer sector

El Ple de la Diputació de Lleida del mes de maig ha posat de relleu l’aposta de la institució que presideix Joan Reñé per la pagesia i per les oportunitats derivades del canal Segarra-Garrigues.

En la sessió s’han aprovat dos projectes que conflueixen en aquesta direcció: l’un, el conveni de col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) -a 10 anys vista i amb una dotació de 730.000 euros- per a la posada en funcionament d’una plataforma experimental de la resposta de l’ametller al reg.

L’altre, l’inici d’un seguit de millores a les carreteres de la Plana de Lleida que connecten la zona regable del Segarra-Garrigues amb empreses i cooperatives del sector primari. La primera actuació aprovada és un projecte de millora de la carretera local que enllaça des de Castellserà fins a Preixens, pressupostat en 4,6M€.

De fet, aquests són els primers 10 quilòmetres previstos en un projecte de més de 26 quilòmetres de vies locals, que neix des de la connexió de l’autovia A-2, a Bellpuig, fins a la C-14, des de Preixens, per atendre una millor mobilitat del trànsit pesat en vistes a futures produccions a la zona del Segarra-Garrigues.

Els arranjaments està previst que continuïn en sentit Ivars d’Urgell amb la construcció de la II fase de la variant, una vegada ja s’ha fet la primera fase d’aquesta circumval·lació. La connexió continua per la carretera local que condueix fins al Castell del Remei i connecta amb la C-53 (Tàrrega-Balaguer). A partir d’aquí, el projecte atén una reivindicada actuació des de Castellserà fins a Preixens (carretera LV-3028) i continua fins a la connexió amb la C-14. En total, s’estima que la inversió en conjunt d’aquest entramat de comunicacions locals pel Pla d’Urgell, l’Urgell i en direcció a la Segarra, serà superior als 9 milions d’euros.

En declaracions posteriors al Ple, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, n’ha destacat la importància d’aquest projecte, tant per la millora de les comunicacions vials en general, com per al sector primari i al reg del canal Segarra-Garrigues, en particular.

A més, Reñé hi ha vinculat l’aposta de la institució per la posada en funcionament de la plataforma demostrativa i experimental d’ametllers en regadiu a la finca que la Diputació de Lleida té a Maials. Aquest projecte segueix experiències en el cultiu de l’ametlla a la Vall de Sant Joaquim, a Califòrnia, on altíssimes dotacions de reg aconsegueixen produccions també elevadíssims en quantitat.

Per tant, el que es pretén en una superfície de 7 hectàrees en una finca de la institució a Maials és l’avaluació de les produccions d’ametlla en base a diferents disponibilitats d’aigua. Per Reñé, aquest camp experimental “pot resultar interesant en determinades zones del Segarra-Garrigues, motiu pel qual aquest estudi donarà informació perquè els agricultors puguin valorar si introdueixen aquest cultiu o no”.

En el Ple d’aquest divendres, la Diputació de Lleida també ha aprovat 9 convenis de col·laboració plurianual amb entitats, associacions i ajuntaments per un import proper als 4,1M d’euros. Entre ells, una inversió de 2’3M€ en dos programes de prevenció de càncer de colon i de malalties renals i cardiovasculars. També s’ha donat compte de la millora dels terminis de pagament a proveïdors.

Lleida, 22 de maig de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat