Noves rutes turístiques d’Aitona per mostrar la bellesa singular de la floració dels fruiters

Ruta_fruiters_Aitona_SLI

Aquest projecte turístic, que compta amb la col•laboració de la Diputació de Lleida, pretén fer difusió de la fruita dolça, impulsant la dinamització econòmica del Baix Segre

A les quatre rutes existents, aquest any s’han incorporat dues de noves: la Ruta del Camí Verd i la Ruta de la Flor del Segon Origen

El municipi d’Aitona ha impulsat un nou projecte turístic amb la marca “Aitona amb molt de gust” que aposta de forma decidia per la transformació de la riquesa fructícola en segell d’identitat i reclam turístic.

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dijous la presentació de la nova proposta que inclou dues noves rutes turístiques de la flor organitzades per Fruiturisme d’Aitona.

L’acte ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; de l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol; dels actors de la pel•lícula “Segon Origen”, Andrés Batista i Ibrahim Mané, i del president del Grup d’Art Aitonenc, Joan Ramon Espax.

Aquest projecte turístic pretén fer difusió de la fruita dolça, impulsant la dinamització econòmica del Baix Segre i posant en valor el patrimoni, el paisatge i la cultura d’Aitona.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha mostrat el seu suport a aquesta iniciativa turística que pretén potenciar el món de la fruita dolça d’Aitona ja que és una mostra més de les riqueses excepcionals del territori. “Aquesta és una aposta agosarada i arriscada que ens ofereixen l’Ajuntament d’Aitona i les entitats i associacions del municipi. La Diputació de Lleida hi dóna suport des del Patronat de Turisme”, ha afirmat Reñé.

L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha presentat aquesta iniciativa que té com a objectiu promoure el paisatge d’Aitona en aquesta temporada de primavera amb la floració dels fruiters, però fent un pas més en el tema del turisme i la cultura de la fruita dolça, “Un poble fruiter dorm i respira al ritme de la fruita. Riu i plora mirant la meteorologia i esperant la collita”, ha resumit Pujol.

Seguidament, Pujol ha agraït a la Diputació de Lleida i al Patronat de Turisme el seu suport, ja que aquests paquets turístics es van presentar en la darrera Fira Internacional de Turisme de Madrid amb una proposta de les visites pel paisatge agrícola amb la possibilitat d’allotjament.

Pujol ha explicat que aquest any les rutes s’han precipitat i comencen el pròxim dissabte, ja que la climatologia ha avançat la floració dels fruiters. “Els proper dies, els presseguers d’Aitona arribaran al seu punt àlgid de floració, pel que cal seguir posant en valor aquest actiu del poble i de les Terres de Lleida i fer-ne el màxim de difusió als veïns, curiosos i turistes, amants de la fotografia perquè puguin gaudir mitjançant rutes planificades”, ha afirmat Pujol.

Sis rutes per gaudir de la floració dels fruiters

La nova proposta turística està formada per quatre rutes a les que aquest any s’incorporen dues més.

Els visitants poden fer rutes guiades de la mà del propi pagès que explica el cicle de vida de l’arbre fruiter, visitant els camps amb vistes panoràmiques. Aquestes rutes poden ser realitzades també per guies formats per la Universitat de Lleida (UdL).
També poden realitzar la Ruta de la Flor del Presseguer, coincidint amb el punt àlgid de floració d’aquest arbre.

D’altra banda, s’han organitzat les Rutes per l’Entorn, senyalitzades amb panells informatius i fites de seguiment que cada persona pot fer quan i com vulgui amb dos recorreguts diferents: la Ruta de Serra Brisa i la Ruta de l’Arbre Fruiter.

En el marc d’aquest tipus de rutes senyalitzades s’ha incorporat una de nova, que és la Ruta del Camí Verd, que ha rebut el suport de la Diputació de Lleida, ja que s’han recuperat camins i fauna de l’entorn del riu Segre que voreja els municipis de Soses i Aitona.

L’altra novetat d’aquest any és la Ruta de la Flor del Segon Origen, inspirada en la pel·lícula del director lleidatà Carles Porta, que va incloure al film escenes dels fruiters en floració d’Aitona.

A la roda de premsa, els dos actors que encarnen el personatge del Dídac, Andrés Batista i Ibrahim Mané, han mostrat el suport a aquesta iniciàtica turística i han ressaltat la bellesa i la singularitat del paisatge d’Aitona.

Els comerços i restaurants d’Aitona rebran el fulletó que resumeix les rutes i visites guiades amb un plànol on s’ubiquen els diversos punts d’interès del municipi en termes de patrimoni històric, arqueològic i arquitectònic.

Concurs de pintura ràpida dedicat a l’arbre en flor d’Aitona

Finalment, el president del Grup d’Art Aitonenc, Joan Ramon Espax, ha declarat que cada dos anys s’organitza el concurs de pintura ràpida. En aquest sentit, enguany es presenta el 9è Concurs de pintura ràpida i el tema d’aquesta edició serà “L’arbre amb flor d’Aitona” els dies 12 i 13 de març. Les obres s’exposaran fins el 31 de maig al consistori i es lliuraran fins a deu premis.

Lleida, 25 de febrer de 2016

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat