El president de la Diputació ha assistit a la inauguració de la mostra ‘Els amors dels Déus’, que recull una vintena de gravats que es podran veure fins a l’11 de setembre vinent
El president de la Diputació, Joan Talarn, ha participat aquest dimecres en la inauguració de l’exposició de gravats del fons Gelonch Viladegut ‘Els amors dels Déus’, que restarà oberta al Museu de Lleida. L’acte ha comptat també amb les intervencions del director del Museu de Lleida, Josep Giralt, i del propietari de la col·lecció Gelonch Viladegut, Antoni Gelonch, a més de la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Albert Turull.
‘Els amors dels Déus’ és una nova mostra temàtica organitzada pel Museu de Lleida a partir d’una selecció de gravats del fons de la col·lecció Gelonch Viladegut, dipositada de forma permanent al museu des de l’any 2020. En aquesta ocasió, consta d’una vintena d’obres de diferents èpoques, tècniques i autors, que fan un recorregut pels amors dels déus de la mitologia clàssica a través de cinc àmbits: els déus, seduccions a la natura, els herois, mitologia i monarquia, i parelles mítiques. La mostra, instal·lada a l’espai del cor de l’església, es podrà visitar fins a l’11 de setembre vinent.
Una mostra de gravats que, tal com ha assenyalat Joan Talarn en la seva intervenció, fa palesa “la importància de l’element clàssic i mitològic en la història de la humanitat”, així com “la rellevància que anà assolint al nostre país al primer quart de segle XX”.
El president de la Diputació ha recordat que el passat 19 d’abril es va inaugurar a l’Institut d’Estudis Ilerdencs una altra mostra de gravats de la col·lecció Gelonch Viladegut, titulada ‘De París a Nova York’, tot plegat fruit del “gran exercici de generositat d’Antoni Gelonch envers aquesta casa, la ciutat i les terres de Lleida”. Talarn ha insistit en què el seu gest, la cessió de la seva col·lecció de gravats, té “una especial rellevància, evidentment per al Museu de Lleida”, que veu incrementat el seu fons patrimonial i artístic, però “ens explica, alhora, la categoria humana del col·leccionista, ja que la filantropia, tan normal i corrent com és en la cultura anglosaxona, en les nostres latituds no és una pràctica prou prestigiada, protegida ni esperonada”.
La mostra exhibeix, doncs, una vintena de gravats, majoritàriament dels segles XVII i XVIII, i alguns d’artistes més contemporanis, de mitjans del segle XX i del segle XXI. El fons Gelonch Viladegut conté obres que mostren el món mitològic romà, el referent clàssic dels artistes del Renaixement, i en què s’emmirallen la societat i les monarquies dominants a Europa des del segle XVI.
Amb motiu de l’exposició, s’ha editat un catàleg que, a banda d’una explicació ampliada de cada un dels gravats, a càrrec de la conservadora del Museu de Lleida, Carmen Berlabé, presenta un text introductori de Mireia Rosich, directora del Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, historiadora de l’art, que recentment ha publicat un llibre sobre mitologia grega: “L’essència del mite. Dotze figures femenines de l’antiguitat clàssica”.
‘Els amors dels déus’ és la segona exposició temàtica dels gravats del fons Gelonch Viladegut, després de ‘Les guerres a Catalunya entre 1635 i 1714’, que es va poder veure al mateix espai del cor de l’església, entre el 31 de març i el 12 de setembre de 2021, i després de la primera, la presentació d’una selecció de gravats, en motiu del dipòsit permanent que va fer el seu propietari, Antoni Gelonch Viladegut, l’any 2020.
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat