És un nou atractiu turístic que explica l’evolució i transformació del paisatge, l’encaix geogràfic i territorial de la serra i la conservació de la biodiversitat
Aquest mes de juliol han acabat les obres d’adequació d’un punt d’informació i d’interpretació a la serra de Bellmunt-Almenara a l’espai la Garuta de Castellserà. És una actuació inclosa en el projecte ‘Paisatges de Ponent’ del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida que compta amb un import de 33.374,82 €, i que està cofinançada per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Castellserà, amb fons FEDER.
L’edifici de la Garuta és un equipament municipal de caràcter cultural de l’Ajuntament de Castellserà situat al centre del nucli urbà, que disposa d’un espai en planta baixa idoni per acollir un punt d’informació i divulgació dels valors de la serra.
Les obres d’adequació de l’edifici tenien com a objectiu dissenyar, produir i instal·lar la museografia per a la visita i interpretació de la serra de Bellmunt-Almenara, dotar el punt d’informació d’equips audiovisuals per la divulgació de l’espai natural i, dissenyar i crear un web d’informació i perfils a les xarxes socials disponibles per a la divulgació i promoció de l’espai.
Com a resultat d’aquesta actuació, el municipi guanya un nou atractiu turístic que serveix per oferir un punt d’informació i divulgació de la serra de Bellmunt-Almenara.
El discurs expositiu del relat, que ha de servir per difondre aquest espai, s’ha plantejat en tres àmbits:
Àmbit 1. Evolució i transformació del paisatge.
S’ha abordat l’encaix geogràfic i territorial de la serra, com a mirador natural privilegiat sobre la plana d’Urgell, la ribera del Sió i la serralada prepirinenca. Tracta els aspectes sobre l’origen i la formació geològica de la serra, l’evolució al llarg de la història determinada per l’intens aprofitament agrícola i ramader, les transformacions relacionades amb la irrupció del reg a partir de la construcció del canal d’Urgell, la presència de poblament i ocupació, etc.
Àmbit 2. Activitats, usos i aprofitaments.
La serra de Bellmunt-Almenara ha estat escenari i lloc de producció al llarg dels temps. El seu relleu i característiques geològiques han permès l’extensió i desenvolupament d’una agricultura de secà, amb tot un patrimoni arquitectònic singular (cabanes de volta, aixoplucs…). La ramaderia a través de la pastura també s’hi ha desenvolupat amb força.
Les activitats extractives relacionades amb el guix han deixat empremta. (agricultura, ramaderia, guixeres, trinxeres, arquitectura popular…). Tot plegat, denota una intensitat d’usos important que s’expressa en forma de diferents aprofitaments i testimonis. Per altra banda, episodis com la Guerra Civil han deixat mostres i testimonis a la serra, degut a la seva posició estratègica, en forma de punts de vigilància i de trinxeres.
Àmbit 3. Biodiversitat
La serra acull una diversitat d’hàbitats naturals o seminaturals amb gran interès des del punt de vista de la biodiversitat i de la conservació. La inclusió de la serra en figures de protecció com la Xarxa Natura 2000 ho corroboren. Hi destaquen els ambients extensius de cereals que actuen com a pseudoestepes per a molts ocells, però també retalls de guarets, erms gipsòfils o petits bocins forestals amb alzines carrasques i brolles que contribueixen a donar diversitat a l’espai.
Castellserà, 25 de juliol de 2022
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat