Mollerussa aposta per la competició eqüestre internacional amb el nou certamen EquiMollerussa

Posicionar Mollerussa com a referent català en l’àmbit de l’equitació i de l’hípica. Aquesta és l’aposta de la Diputació de Lleida i de l’Ajuntament de la capital del Pla d’Urgell, que juntament amb l’Institut de Mollerussa, Fira de Mollerussa i l’associació ANCCE, s’han aliat per sumar esforços i posar en marxa “un projecte ambiciós” que inclou la creació de l’esdeveniment EquiMollerussa, un concurs morfològic de cavalls, que reunirà en competició, del 4 al 6 de maig, una setantena de criadors procedents de Catalunya i altres punts de l’Estat espanyol, a més de França, Suïssa i Guatemala. El certamen es presenta a més com a proposta d’oci familiar, ja que es podrà visitar de forma gratuïta i gaudir de tota una oferta complementària que inclourà competicions de salt, espectacles eqüestres, part gastronòmica, exposicions de maquinària i activitats formatives.

Així ho han posat de manifest aquest matí en roda de premsa l’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona; Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida; Antoni Reig, director de l’Institut Mollerussa; Poldo Segarra, director de l’ens firal, i Jordi Pifarré, representant del col·lectiu de ramaders i col·laborador en l’organització.

En la seva intervenció, Solsona ha definit el nou certamen com “una activitat molt potent de cara als propers anys”, en la qual Fira de Mollerussa participa a nivell organitzatiu i ha recordat que aquesta va ser precisament una de les línies que l’ens firal va anunciar a principis d’any i que tractaria de “facilitar” els serveis i logística de l’ens a institucions i empreses que ho demanin per a la creació de nous esdeveniments. Així mateix, l’alcalde ha apuntat la possibilitat que el nou certamen EquiMollerussa, lligat al món ramader, obri la porta a noves iniciatives vinculades amb aquest sector, alhora que ha valorat que “si es creu convenient s’incorporarà al calendari firal de la ciutat”.

Per la seva part, Joan Reñé s’ha referit a l’aposta “clara i compromesa” de la Diputació de Lleida “per dur a terme aquest projecte que és emblemàtic per a Mollerussa i el Pla d’Urgell però també per a Lleida i Catalunya”. Reñé ha remarcat la voluntat de “fer possible que Mollerussa sigui el referent en l’àmbit d’equitació i d’hípica del país”, alhora que ha posat en valor les bones condicions de les quals es disposa, tant en capital humà com en instal·lacions, a més del fet que l’Institut Mollerussa ja imparteixi una formació vinculada al sector equí i hípic. “Les institucions jugarem en l’àmbit necessari que convingui”, ha afegit.

Reñé ha continuat dient que la implicació de la institució va més enllà de col·laborar en l’organització i infraestructura necessària per portar a terme el concurs morfològic de cavalls d’EquiMollerussa, sinó també en “tot allò” perquè el centre de la capital del Pla d’Urgell “acabi sent referent en hípica i equitació”. En aquest sentit, assenyalar que els equipaments habilitats per a les competicions del certamen tindran caràcter permanent per a ús en la formació que s’instrueix al centre i que, coincidint amb EquiMollerussa, es posarà en servei la nova pista de doma.

Reñé ha anunciat a més que l’actuació en l’àmbit hospital veterinari de la Diputació, amb dos centres programats –el del campus d’Agrònoms i el de Torrelameu– es completarà amb un tercer que es concretarà a Mollerussa i que estarà encarat a equí i vacú, bàsicament.

En el marc de la roda de premsa, Reñé s’ha referit també a la visita “profitosa” realitzada al centre Saumur, a França, centre de referència a nivell europeu; així com la rebuda la setmana passada a l’Institut de Mollerussa de representants de l’associació ANCCE, els quals “van quedar agradablement sobtats i satisfets”.

Per la seva part, el director de l’Institut Mollerussa, Antoni Reig, s’ha referit a l’àmplia oferta formativa del centre amb un cicle de grau mitjà de tècnic en equitació que comença enguany, així com altres d’esports, de tècnic esportiu o de tècnic en ramaderia i assistent en sanitat animal.

L’esdeveniment aplegarà més de 200 cavalls

En relació al nou certamen EquiMollerussa, Reig ha destacat l’oferta complementària al concurs en sí mateix com són els espectacles eqüestres programats o les exposicions. En total, Reig ha fixat en més de 200 els cavalls que participaran entre els concursos morfològic i el de salts. “Serà l’inici d’un gran projecte”, ha opinat.

L’Institut Mollerussa farà coincidir el concurs amb la jornada de portes obertes del centre, la qual cosa Reig ha valorat com a positiva i que portarà un nombre important de visitants.

Poldo Segarra, director de Fira de Mollerussa, ha parlat del contingut del nou certamen, que serà d’entrada gratuïta, i del seu reclam per al visitant amb propostes per a tota la família. En aquest sentit, ha destacat que els visitants del certamen, que estarà obert al públic general, podran gaudir també d’una part gastronòmica a més d’exposicions i demostracions de maquinària, així com veure la part dels concursos a les diferents pistes i fins i tot accedir a la zona de boxes dels cavalls.

Per últim, Jordi Pifarré, representant del col·lectiu de ramaders i col·laborador en l’organització, ha especificat que l’esdeveniment comptarà amb la participació de 70 ramaders en el concurs morfològic-funcional, el qual consta de dues vessants: una morfològica, on els exemplars seran examinats per la seva fidelitat racial, la seva morfologia i els seus moviments al pas, al trot i al galop, i la part funcional, amb el cavall muntat per un genet, on es valorarà la funcionalitat que té cada exemplar.

A cada secció hi recorreran cavalls des de l’any fins al 7 anys o més, diferenciats per gènere.

Pifarré també ha assenyalat que el concurs de Mollerussa és puntuable per al Saló Internacional SICAB 2018 a Sevilla.

(Nota de premsa i fotos de Fira de Mollerussa)

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat