El Ple de la Diputació de Lleida n’aprovarà aquest dijous les bases, que destinen pràcticament el 50% de la dotació a finançar despesa corrent i incrementen el percentatge de cofinançament que assumirà la Diputació fins a un topall que oscil•larà entre el 80 i el 95% (en funció del nombre d’habitants)
El president de la Diputació destaca la voluntat de convocar un segon Pla Específic de dotació semblat durant aquesta legislatura, una vegada la corporació tanqui al 2015 la liquidació de l’anterior pla 2007-2013
Paral•lelament, la Diputació farà una aportació al Pla General del PUOSC, que podria ser de 13M d’euros més
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presentat aquest dimarts les bases del Pla Específic de la Diputació de Lleida per als anys 2013-2016, Pla que la Diputació de Lleida finança en exclusiva en el marc del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). A la presentació també hi han assistit el cap de Relacions amb el Món Local de la Diputació, Joan Eroles i el director de l’Àrea d’Assistència i Cooperació Municipal de la Diputació, Xavier Manuel.
D’acord amb les bases que se sotmetran a aprovació del Ple de la Diputació de Lleida el pròxim dijous, la Diputació de Lleida aportarà 13 milions d’euros a aquest programa que per primera vegada des que es va crear l’any 2000 destinarà gairebé la meitat del pressupost a finançar la despesa corrent dels ajuntaments.
Aquesta és una de les principals novetats de la nova convocatòria del Pla Específic, que, en concret, destinarà fins a 6 milions d’euros a cobrir despesa ordinària si així ho sol•liciten els ajuntaments. La resta es destinarà a inversions per consistoris i Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) i un milió més es destinarà als consells comarcals pel manteniment de camins.
En declaracions als mitjans de comunicació, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha indicat que aquest nou Pla Específic s’ha fet per donar oxigen i ajut directe a l’economia més bàsica dels ajuntaments per tal que aquells que ho necessitin puguin plantejar una finançament de la despesa ordinària”.
L’altra novetat important és que la Diputació de Lleida augmentarà el percentatge de cofinançament que assumeix en inversions locals per tal de disminuir l’aportació que ha de fer l’ajuntament sol•licitant. En aquest cas, el percentatge màxim de cost que assumirà la Diputació augmentarà un 5% respecte l’anterior pla i oscil·larà entre el 80% i el 95% de la inversió, d’acord amb la següent distribució:
- Municipis de fins a 2.000 habitants podran rebre fins al 95%
- Municipis d’entre 2.000 i 10.000 habitants podran rebre fins al 90%
- Municipis de 10.001 a 20.000 habitants podran percebre fins al 85%
- Municipis de més de 20.000 habitants podran rebre fins al 80%
Reñé ha explicat que el nou Pla s’ha elaborat tenint en compte les circumstàncies econòmiques del moment i les necessitats més urgents dels ajuntaments. “El que hem plantejat és que els consistoris hagin de fer la mínima aportació dels seus recursos per cofinançar el Pla i ajudar-los en el finançament de la despesa corrent”, ha explicat Reñé.
La distribució dels ajuts es farà seguint els mateixos criteris que convocatòries anteriors i que es basen en els següents factors:
- 60% mitjançant l’assignació d’una quantitat fixa per municipi
- 18% distribuït en funció del nombre d’habitants del municipi
- 17% en funció del nombre de nuclis de població de cada municipi
- 5% segons la superfície de cada municipi
Després de la distribució línia i equitativa dels ajuts també es tindran en compte factors com l’eficiència energètica.
Les bases del Programa Específic de la Diputació de Lleida per als anys 2013-2016 ja han estat informades per la Comissió de Cooperació Municipal. Paral•lelament, la Diputació farà una aportació al Pla General del PUOSC, que podria ser de 13M d’euros més, de forma que la corporació arribaria als 25M d’euros.
Lleida, 27 de novembre de 2012
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat