L’adquisició d’aquests aparells també inclou la formació necessària per conèixer-ne el funcionament i ajudar a sensibilitzar la població en els factors de risc cardiovascular
La Diputació de Lleida ha finançat l’adquisició i instal·lació de més d’un centenar de desfibril·ladors externs automàtics (DEA) a diferents municipis de les comarques lleidatanes.
La corporació lleidatana disposa de diferents línies d’ajuts adreçades als consistoris per la renovació dels consultoris mèdics locals, però també per al seu manteniment i per a l’adquisició d’equipament sanitari amb l’objectiu de millorar l’eficiència de la sanitat.
Entre el material adquirit mitjançant aquests ajuts hi ha electrocardiògrafs, pulsioxímetres, ECO-Doppler, tensiòmetres, fonendoscopis, un aparell nebulització o un oto-oftalmoscopi, entre d’altres.
No obstant això, l’aparell que més s’ha adquirit i distribuït als municipis mitjançant aquests ajuts ha estat el desfibril·lador, ja que la seva simplicitat fa possible que qualsevol persona amb una prèvia formació del maneig de l’aparell sigui capaç d’utilitzar-lo amb èxit i reduir les seqüeles o evitar la mort d’una persona que pateixi una aturada cardiorespiratòria.
A més de l’adquisició de l’aparell pròpiament dit, la corporació lleidatana també ha començat a finançar un paquet de formació per explicar el funcionament del desfibril•lador a la persona o persones que es determinin com a responsables del seu ús. Aquesta formació és un valor afegit molt important i alhora ajuda a sensibilitzar la població en factors de risc cardiovascular.
Des de l’any 2011 la corporació ha finançat la instal·lació de més d’un centenar de desfibril·ladors a diferents municipis de les comarques lleidatanes. La seva instal·lació a espais públics és cada vegada més habitual, ja que la immediatesa en cas d’una aturada cardíaca és primordial i els desfibril·ladors donen una primera assistència mentre arriben els serveis d’emergència. Aquests aparells se situen a espais públics on es reuneix molta gent (com les piscines municipals a l’estiu, les pistes poliesportives o els locals socials), a banda de tots els consultoris mèdics, que en disposen a l’interior de les seves consultes.
Municipis com la Coma i la Pedra, Vallfogona de Balaguer, Granyena de les Garrigues, la Sentiu de Sió, Rialp, la Pobla de Segur o Torrelameu ja disposen d’un aparell com aquest que genera una descàrrega elèctrica que pot reactivar la funció cardíaca.
Cervera ha estat un dels darrers municipis beneficiaris d’aquests ajuts de la corporació provincial en l’àmbit de la salut pública. En aquest sentit, a la capital de la Segarra hi ha previst per al proper 10 de febrer l’acte titulat “Cervera. Ciutat cardioprotegida”, que comptarà amb la presència del Dr. Josep Brugada, cardiòleg, president de l’Associació Barcelona Salut i impulsor d’aquest projecte patrocinat per la Diputació de Lleida.
Lleida, 3 de febrer de 2015
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat