Més de 150 km de solidaritat

Sort

La Diputació de Lleida inicia aquest mes de juliol la senyalització de la cinquena de les rutes d’evasió de jueus de l’holocaust pel Pirineu de Lleida, que se sumarà a les 4 que ja formen part del projecte “Perseguits i salvats”.

El nou itinerari enllaçarà les comarques de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, des de Tuc dera Girèta, Montgarri, Pont de Perosa, Bordes de Perosa, refugi Fornet i fins arribar a Alòs d’Isil, per senders que -com la resta de traçats senyalitzats- foren usats a la II Guerra Mundial per milers de jueus que van salvar la vida mercès a les xarxes d’evasió creades per organitzacions de resistència i ajut jueves i gràcies també a la solidaritat dels lleidatans.

Aquest cinquè camí es basa en el recorregut que va fer el francès Dan Ehrlich i l’holandesa Betsy Wijnberg pel Pirineu en una fugida del nazisme en la qual es van enamorar i es van casar.

La previsió és que la nova ruta estigui totalment senyalitzada a finals del mes de juliol.

La incorporació d’aquesta cinquena ruta coincideix amb el primer aniversari de la inauguració de la senyalització de les primeres quatre rutes que formen part d’aquest projecte de recuperació de la memòria històrica.

“Perseguits i salvats” és una iniciativa impulsada i coordinada per la Diputació de Lleida, la qual –a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme i la col•laboració d’ajuntaments i consells del territori– identifica i senyalitza 4 itineraris per la Val d’Aran, la Cerdanya, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà, que foren utilitzats per 6.000 jueus durant l’Holocaust.

Un total de 151,6 quilòmetres de recorregut per camins i espais diversos, que suposen la recuperació cultural i de la memòria històrica, a més de la promoció turística del Pirineu lleidatà.

El projecte Perseguits i salvats ha despertat interès entre la touroperació israeliana i la companyia Arkia opera a l’aeroport de Lleida-Alguaire amb vols xàrter procedents des de Tel Aviv des del 2014.

Lleida, 26 de juny de 2015

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat