Tindrà lloc el dia 10 de novembre amb unes 20 parades d’aus, 12 de les quals de perdius, i una estimació de més de 10.000 visitants
La diputada Estefania Rufach; l’alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré, i la regidora de Cultura, Núria Jaime, han presentat aquest dilluns la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià, que tindrà lloc el dia 10 de novembre, amb 120 paradistes, i una estimació de més de 10.000 visitants.
Estefania Rufach ha dit que “aquesta és una fira que voldríem tots els municipis, per a tota la comarca perquè té una tradició reconeguda”.
Els visitants podran gaudir, a més dels expositors de perdius, de parades d’altres aus, com faisans, guatlles, canaris, ànecs, galls dindi, pollastres o gallines. De fet, Xavier Terré ha explicat que hi haurà unes 120 parades, de les quals una vintena són d’aus, i d’aquestes, una dotzena són de perdius. També ha volgut donar valor al fet que es tracta d’una fira molt familiar en la qual s’ha previst que hi hagi una seixantena de parades de productes del camp, i unes 40 d’artesania i altres àmbits.
La fira ha previst també inflables, al recinte firal, a càrrec de Mobilparc, i un cercavila i grallers, a càrrec de la Cremallera Teatre de Carrer, acompanyats de la geganteta Roseta i els capgrossos de les perdius.
D’entre els expositors, un jurat format per membres de la Federació de Caça de Lleida, valorarà les perdius exposades a la Fira per concedir els premis corresponents als millors exemplars, als millors perdigots i a les millors parelles, així com el de constància a la Fira i a l’expositor més jove.
D’aquesta manera, Vilanova es converteix de nou, i per un dia, en el centre comercial de la Coma de Meià i en el lloc de trobada de centenars de persones vingudes dels indrets més allunyats del país.
La notícia més antiga que es té de la fira data de l’any 1374, quan el rei Pere III el Cerimoniós, senyor jurisdiccional de la vila, va concedir a la Universitat i particulars a Vilanova de Meià el privilegi de poder celebrar una fira el dia de Sant Martí, deu dies abans i deu dies després, com solien celebrar-la per Santa Llúcia.
L’èxit de la Fira de Sant Martí va durar fins la dècada de 1950 quan va començar a esllanguir, tot i que mai va deixar de fer-se. L’any 1968 l’Ajuntament de Vilanova va decidir revifar de nou la Fira de Sant Martí i dins d’aquesta el Mercat de la Perdiu, nom amb què es va promocionar durant molts anys. No va ser fins l’any 1984 que la fira canvia de nom i es denomina oficialment Fira de la Perdiu.
Lleida, 28 d’octubre de 2024
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat