Menàrguens i la Diputació de Lleida obren a l’Ateneu Barcelonès ‘l’Any Joan Barceló’

Acte Inaugural Joan Barcelo

Presentacio

El president de la Diputació, Joan Talarn, destaca en el 40è aniversari de la mort del poeta Joan Barceló, la importància de la seva figura en tot el procés de modernització i creació d’una cultura nacional pròpia 

L’Ateneu Barcelonès ha acollit aquesta tarda l’acte d’obertura del cicle de commemoració de ‘l’Any Joan Barceló’, que inclou un seguit d’activitats que es desenvoluparan al llarg del 2020 en diferents indrets de la geografia lleidatana i catalana; organitzades per l’Ajuntament de Menàrguens, i que compten amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, el departament de Cultura de la Generalitat i la Institució de les Lletres Catalanes

L’acte inaugural ha estat conduit per Carles Duarte, director de la institució cultural del CIC, i ha comptat amb la participació dels escriptors Mercè Canela i Jordi Pàmias; tots ells han apuntalat la trajectòria literària i vital de Barceló. També han intervingut l’alcaldessa de Mernàrguens, Anna Maria Calvís; la presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Bel Olid; el representant de la secció de Llengua i Literatura de l’Ateneu Barcelonès, Joan Safont; i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

Talarn, acompanyat de la vicepresidenta de l’IEI Estefania Rufach, ha destacat de la generació de Joan Barceló que “després de molts anys de devastació social i cultural, el camí de la recuperació de la cultura i de la literatura a Lleida té noms propis, com Vallverdú, Pàmias, Fabregat, Marçal i Viladot, de qui també enguany recordem els 20 anys del seu traspàs”.

El president ha remarcat de l’escriptor lleidatà “el seu treball extens, torrencial, d’una altíssima qualitat, però que a la vegada va quedar dràsticament estroncat, deixant una enorme sensació de buit”. Talarn també li ha agraït a l’escriptor la seva obra cabdal, considerant-la “d’increïble precocitat i genialitat dins de la literatura general del país i amb un valor afegit que ens situa en el mapa de la millor creació literària de la cultura catalana del segle XX fins al present actual”.

Recordem que Joan Barceló i Cullerés, va néixer a Menàrguens l’any 1955. Va ser poeta, novel·lista i dibuixant, i ha estat considerat un dels renovadors de la novel·la juvenil en llengua catalana. L’escriptor va morir a la ciutat de Barcelona el 1980, ara fa exactament 40 anys.

L’acte inaugural de ‘l’Any Joan Barceló’ ha finalitzat amb un recital poètic a càrrec d’Olga Farré i Assun Folguera. Les ciutats de Lleida, Balaguer i Menàrguens acolliran els propers actes en memòria de Joan Barceló, “el poeta d’escriptura fràgil, eixelebrada, sincera”, tal i com el va definir Pi de Cabanyes.

Barcelona, 28 de gener de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat