Es tracta d’un documental que explica els inicis d’aquesta empresa i la transformació que va suposar per Catalunya i pels Pirineus, fets que el president Mas ha destacat en la seva intervenció
Reñé ha destacat en el seu parlament que “sense rerepaís no hi ha país” i que “el país som tots i sense uns no existirien els altres”
El documental està coproduït per Batabat, Endesa, TV3 i TVE i compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i amb el suport dels ajuntaments de Tremp, Cabdella i Salàs de Pallars
El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha presidit aquest dimecres la presentació del documental ‘La gran aventura de La Canadenca’ a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).
En la seva intervenció, el president Mas s’ha referit a la dimensió territorial que va suposar La Canadenca. Aquesta empresa, que va generar electricitat amb els recursos i l’aigua del Pirineu, va afavorir el desenvolupament industrial de Barcelona.
En aquest sentit, Mas ha explicat que aquesta simbiosi entre les dues parts del país va funcionar bé i va ser un punt d’equilibri que va afavorir tothom, de la mateixa forma que actualment el turisme ha revolucionat el Pirineu.
En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, també s’ha referit a la dimensió territorial i ha afirmat que “sense rerepaís no hi ha país” i que “el país som tots i sense uns no existirien els altres”.
Reñé ha indicat que “un país potent és aquell que sap compartir i repartir, ja siguin recursos, idees o innovacions” i ha posat com a exemple el cas de l’electrificació del Pirineu, ja que “l’aprofitament hidroelèctric del Pirineu lleidatà, va permetre a Barcelona tenir llum i força per moure les seves màquines, i incalculables beneficis socials i econòmics que comportà la producció d’energia elèctrica”.
En el seu parlament, Reñé ha assenyalat que “l’energia hidroelèctrica va impulsar un canvi de tot ordre, que influiria en la construcció d’una nova societat, una nova economia i noves formes d’organitzar-se” i ha afegit que “sense l’aprofitament hidràulic i hidroelèctric del Pirineu lleidatà la revolució industrial, a Catalunya, hagués estat un miratge”.
Finalment, ha cedit la paraula al president de la Generalitat de Catalunya, manifestant-li “que en aquests moments tan especials que ens toca viure i en aquesta nova etapa, il·lusionant i intensa, que ja ha començat, té un poble al darrere, que el fa costat en aquesta demanda d’una Catalunya que vol caminar “sense llast”.
Durant l’acte, que ha estat conduït pel director de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, s’ha projectat el documental, que explica els inicis d’aquesta empresa i la transformació que va suposar per Catalunya i pels Pirineus.
Durant la presentació també han intervingut el director general d’Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira; el director de TV3, Eugeni Sallent; el director de Programació de La 2 de TVE, Manel Arranz; el director del documental, Jordi Fortuny, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.
Tots ells han coincidit en destacar la important tasca que es va dur a terme amb la creació de La Canadenca. El director de TV3, Eugeni Sallent, ha explicat que es tracta d’una història que té a veure amb els primers anys del segle XX, mentre el director general d’Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, ha destacat que amb la Canadenca va començar el gran repte energètic.
El documental, dirigit per Jordi Fortuny i de 52 minuts de durada, està coproduït per Batabat, Endesa, TV3 i TVE i compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i amb el suport dels ajuntaments de Tremp, Cabdella i Salàs de Pallars.
Lleida, 19 de setembre de 2012
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat