Maldà potencia la pedra seca amb l’organització del segon festival ‘Maldant la pedra’

Maldant_la_pedra_01

Maldant_la_pedra_03

Maldant_la_pedra_02

Se celebrarà entre els dies 6 i 12 de juny, amb intervencions artístiques, tallers, concerts, rutes guiades i ‘performances’

 

La diputada Helena Martínez; l’alcaldessa de Maldà, Anna Salla; el regidor, Paco Ermengol, i el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, han presentat aquest divendres el Festival d’intervenció socioartística a la pedra  ‘Maldant la pedra’, que se celebrarà entre els dies 6 i 12 de juny a Maldà.

 

Tot i que el programa d’activitats oficial començarà el dia 6, la jornada anterior es farà un homenatge a Nomar Guixé, a càrrec de Damià Vicens.

 

“Durant tots els dies es farà una intervenció artística a la pedra al turó de Sant Joan de Maldanell, a càrrec de Núria Carreras, de Terrassa; Jaime de Córdoba, professor d’Art de la UB; Emma Regada, d’Andorra; Erik Schmitz, de l’Escola Ondara de Tàrrega, i Ingrid Tost, del Soleràs, cinc escultors de referència contrastada”, segons ha detallat Anna Salla.

 

Tal com expliquen els responsables de l’organització, “la tècnica de la pedra seca ha estat declarada Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO”, i per això, l’Ajuntament de Maldà, considerant el potencial turístic i cultural que té aquesta tradició, “promou el festival, com un homenatge al territori, reivindicant el seu valor des de la vessant artística”.

 

En aquest sentit, Paco Ermengol ha destacat que “treballem de la mà de les cinc escoles d’art que treballen la pedra com a escultura a Catalunya, que són també les que ens recomanen els artistes que podem convidar cada edició”.

 

Gerard Balcells ha felicitat l’Ajuntament perquè en dos anys ha estat capaç d’organitzar un esdeveniment molt gran i ha recordat la potencialitat artística de la comarca de l’Urgell, fent referència a la presència de figures com Guinovart, Viladot, la Fundació Perelló, l’antiga Escola d’Arts i Oficis i el potencial del sud de l’Urgell.

 

Finalment, la diputada Helena Martínez ha destacat la importància de la pedra seca per a la zona i per a la història de Maldà i “per a l’orgull cultural i artístic de l’Urgell, que també ho és de tot el territori”:

 

El programa es completa amb:

 

Divendres 10 de juny.- de 18.00 a 20.30 hores

Taller “L’ofici de picapedrer per a petits” al pati del castell, a càrrec de Feliu Martín.

www.pedresdeponent.cat

Dissabte 11 de juny.- 22.00 hores

 

Concert a càrrec de la mezzosoprano Marisa Martins, acompanyada per la guitarra de Jaume Torrent, a la Sala dels Arcs al castell de Maldà.
> Veure Programa “Cordes de Dona”

Diumenge 12 de juny-. 9.30 hores

 

Ruta guiada a peu. De les roques medievals a l’escultura contemporània de Maldant la Pedra.

Diumenge 12 de juny – 12 h

Performance a càrrec d’Emma Regada a Sant Joan de Maldanell.
www.emmaregada.com

 

Del 4 al 26 de juny

 

Exposició de Feliu Martín al castell de Maldà.
www.pedresdeponent.cat

 

Dimecres 22 de juny-. 19.30 hores

 

Projecció documental i presentació del llibre “Pedres plenes de vida” al Centre Cultural de Maldà, dels autors: Jaume Ramon Solé, Miquel Ramon Roig, Jordi Geribert Torrelles i Ramon Franquesa.

 

Dates a determinar

 

  • Taula rodona “Diàlegs sobre la pedra”.
  • Taller de construcció de murs de pedra seca.

 

Per a més informació: https://maldantlapedra.cat

 

 

Lleida, 3 de juny de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat