L’Orquestra Julià Carbonell acosta la música a persones amb necessitats especials

El president de la Diputació ha participat aquest dijous a la Sala d’Actes en la presentació dels resultats de la iniciativa ‘Un matí d’orquestra a les Terres de Lleida’

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha participat aquest dijous en la presentació dels resultats de la iniciativa ‘Un matí d’orquestra a les Terres de Lleida’, que han organitzat Apropa Cultura i l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, consistent en tallers de música liderats per un musicoterapeuta i audicions musicals a càrrec d’agrupacions de l’OJC. Els destinataris han estat persones vulnerables de centres amb discapacitat intel·lectual o gent gran amb dependència i o Alzheimer.

La presentació ha tingut lloc a la Sala Viladrich de la Diputació de Lleida i ha comptat amb les intervencions d’Alfons Reverté, director de l’Orquestra Julià Carbonell; Sònia Gainza, directora del programa Apropa Cultura, i Geremí Camí, de l’Obra Social de la Fundació Bancària de La Caixa, així com l’assistència de la vicepresidenta Estefania Rufach i la diputada Mercè Carulla.

Durant la presentació, s’ha fet un petit tast d’un taller de música amb els usuaris del centre Espígol de Cervera amb la musicoterapeuta Pilar Planavilla; la interpretació del grup de Cambra Prisma, amb músics de l’orquestra Julià Carbonell; i una dinàmica participativa amb cercles de percussió.

Joan Talarn ha destacat en la seva intervenció que l’OJC ha fet un pas decisiu cap a la socialització del fet musical entre els col·lectius més desfavorits, i que aquesta ambiciosa acció social i musical en la qual s’han unit entitats i institucions es referma la idea i el compromís que els drets socials són drets fonamentals, al mateix rang que els civils i polítics i, per tant, el lloc de residència no pot ser mai, en absolut, un motiu per no rebre l’atenció corresponent o un servei determinat, necessari i específic.

Alfons Reverté ha explicat que des de l’Orquestra volien acostar la música a totes aquestes entitats a un espai d’una especial sensibilitat i fer-ho a través dels músics i de la música.

Sònia Gainza, ha dit, de la seva banda que l’activitat va ser creada fa 7 anys i, des de Barcelona, s’ha estès per tota Catalunya amb la intenció de cercar la participació, l’atenció i la recerca de noves sensacions i emocions en aquest grup de persones en escoltar l’orquestra i amb l’ús dels seus instruments.

Finalment, Géremi Camí ha mostrat el suport de l’entitat financera en projectes com aquest pel valor social que desprenen.

Els municipis en els quals s’ha dut a terme aquesta iniciativa han estat Balaguer, Cervera, Juneda, Mollerussa, la Seu d’Urgell i Solsona; i hi ha participat l’Associació Estel, Fsh la Seu d’Urgell, Residència L’Anunciata, la Fundació privada Hospital Pere Màrtir Colomés, la residència municipal, d’avis de Juneda, l’Associació Claror de l’Alt Urgell, AFA Mollerussa; ACUDAM, l’Associació Familiars Alzheimer de Lleida a Balaguer, la Fundació-Casa caritat Residència “Mare Janer”, el Centre Ocupacional Espígol, i el Centre de Dia Josep Valls.

L’acte també ha comptat amb l’assistència de Ramon Augé, paer en cap de Cervera; Antoni Villas, alcalde de Juneda; Jordi Fàbrega, alcalde de la Seu d’Urgell; Kevin Bruque, regidor de Governació, Afers socials i Participació de Balaguer; Joan Ramon Domingo, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mollerussa; Míriam Lamolla, regidora de Serveis Socials, Ajuntament de la Seu d’Urgell; Mireia Gorchs, responsable d’Acció Social de la Direcció Territorial Catalunya de La Caixa; Maribel Tost, directora de Caixaforum; Joan Cortina, gerent de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida; i Robert Canela, responsable d’Apropa Cultura de l’OJC.

Apropa Cultura fa 13 anys que treballa per apropar la cultura als col·lectius en situació de vulnerabilitat, oferint més de 2.400 propostes culturals cada temporada, i essent present a la majoria de comarques amb un total de 127 equipaments culturals i la participació de 1.518 centres i serveis socials.

Lleida, 5 de desembre de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat