L’Orfeó Lleidatà presenta un llibre sobre els seus 160 anys d’història

Orfeo1

Orfeo2

Orfeo3

Orfeo4

Imagen de WhatsApp 2025-02-13 a las 20.45.56_6e8d6135

Imagen de WhatsApp 2025-02-13 a las 20.45.39_3997616e

El president Talarn explica que la història musical de la ciutat de Lleida no es podria escriure sense aquest grup de musics i cantaires, àmpliament reconeguts arreu en l’entorn del cant, la direcció coral i la tècnica vocal 

L’Espai Orfeó ha acollit aquesta tarda la presentació del llibre “Orfeó Lleidatà, 160 anys de compromís (1861-2024)”. Escrit pel músic, catedràtic d’ensenyament secundari i doctor en geografia i història Lluís Marc Herrera, narra la història de l’entitat lleidatana des dels seus inicis fins a convertir-se en un dels grans referents culturals i musicals de Ponent en l’actualitat.

A la presentació han assistit el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Andreu Vàzquez; el president de la Fundació Orfeó Lleidatà, Antoni Soliva; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Carol Duran; i el paer en cap de Lleida, Felix Larrosa.

En la seva intervenció, el president Talarn ha felicitat l’Orfeó Lleidatà per tota la seva trajectòria, la qual va estrictament lligada a l’evolució històrica, cultural i política de la societat lleidatana i del conjunt de les terres de Lleida. “Unes terres de Lleida que van viure la seva particular «primavera cultural» en l’entretemps dels segles XIX i XX, amb entitats com aquell primigeni Orfeó Lleidatà i personatges rellevants i singulars com els Morera, Viladrich, Vinyes, Granados o Emili Pujol”.

Talarn ha recordat que, tot i que les guerres i la dictadura van ‘emmordassar’ qualsevol pretensió creativa, artística o cultural durant la primera meitat del segle XX, “l’Orfeó Lleidatà, conjuntament amb una nova generació de pensadors, escriptors, professors universitaris i creadors van contribuir a reformular les bases estètiques de Lleida amb el propòsit de democratitzar i culturalitzar la seva ciutadania”.

Segons el president, el treball de l’entitat al llarg de la seva trajectòria i especialment del seu director, Lluís Virgili, l’Orfeó Lleidatà gaudeix avui dia d’un prestigi que va més enllà de la mateixa ciutat i del propi país. “I això es gràcies a un enfocament formatiu i pedagògic renovador quant als mètodes, les tècniques i el seu repertori”.

Talarn també ha volgut felicitar l’autor Lluís Marc Herrera pel treball historiogràfic realitzat en aquest llibre, el qual ens endinsa en les interioritats d’un dels episodis musicals més importants de la ciutat i les terres de Lleida, “La història musical de la nostra demarcació no es podria escriure sense aquell grup de cantaires d’abans i d’ara que un dia van decidir de posar en marxa una societat coral de referència a Catalunya, àmpliament reconeguda en els cercles corals europeus per la seva acció, pionera al nostre país, a l’entorn del cant, la direcció coral i la tècnica vocal”.

La presentació també ha comptat amb una taula rodona amb l’autor, Lluís Marc Herrera, i el prologuista, Manel Lladonosa, i amb les actuacions del Cor Jove de l’Orfeó Lleidatà.

Lleida, 13 de febrer de 2025

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat