Lliurem el premi LO Emprenedor a Jaume Alsina, fundador del Grup Alimentari Guissona

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el vicepresident tercer, Pau Perdices, amb els guanyadors dels Premis LO

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el vicepresident tercer, Pau Perdices, amb els guanyadors dels Premis LO

Emprenedor a Jaume Alsina, fundador del Grup Alimentari Guissona

El president de la Diputació de Lleida lliura el premi LO Emprenedor a Jaume Alsina, fundador del Grup Alimentari Guissona

El guardó és un reconeixement a la seva trajectòria professional i la seva experiència com a fundador d’una empresa model

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, afirma que amb aquests premis “volem mostrar al territori i al país que amb iniciativa i decisió som capaços de tirar endavant grans projectes”

El premi a la Innovació ha estat per Aratech; el premi al Jove Emprenedor ha recaigut en Retaste Spain (Balaguer); el reconeixement a l’Empresa Sostenible i d’Adequació al territori l’ha recollit Ara Proximitat i el premi a la Responsabilitat Social Empresarial ha estat per l’Associació Alba de Tàrrega. El nou premi de reconeixement a projectes innovadors ha estat per Arantec Enginheria amb el projecte Smart River

La sala d’actes de la Diputació de Lleida ha acollit aquest dijous la 15a edició del lliurament dels Premis LO als millors projectes empresarials de l’anualitat 2013 amb l’objectiu de reconèixer la innovació i l’emprenedoria d’empresaris lleidatans que han destacat per la feina feta en cadascuna de les seves activitats.

L’acte ha estat presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i ha comptat amb la participació del vicepresident tercer de la Diputació de Lleida i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Pau Perdices.

El guanyador del premi Especial Prestigi ha estat per Jaume Alsina, veterinari i empresari ramader fundador del Grup Alimentari Guissona, empresa líder en el sector carni i referent destacat de la indústria agroalimentària. El premiat ha rebut el guardó de mans del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida ha felicitat els guardonats amb els Premis LO i ha indicat que amb aquests premis “volem mostrar al territori i al país que amb iniciativa i decisió som capaços de tirar endavant grans projectes” i ha manifestat el compromís de la institució per “continuar al costat dels emprenedors”.

El premi a la Innovació ha estat per Aratech, empresa ubicada al CEEILleida que ha creat un mètode de visualització de paràmetres tècnics de so mitjançant un procediment de monitorització amb tecnologies de realitat augmentada.

El premi al Jove Emprenedor ha estat per Retaste Spain (Balaguer), que permet al públic estranger sense coneixements culinaris tornar a assaborir les tapes més típiques mitjançant la comercialització de paquets de tapes amb el necessari per preparar-les.

El premi a l’Empresa Sostenible i d’Adequació al territori ha recaigut en Ara Proximitat de Lleida per la seva iniciativa d’acostar als productors del territori als consumidors finals, reforçant l’economia local i el teixit empresarial

El premi a la Responsabilitat Social Empresarial ha estat per l’Associació Alba de Tàrrega, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitats de les comarques de l’Urgell i la Segarra.

Aquest any s’ha concedit un nou premi de reconeixement a nous projectes emprenedors d’empreses ja consolidades. El premiat ha estat Arantec Enginheria amb el projecte Smart River, un Sistema d’Alertes de Riscos d’Inundació basat en una xarxa de sensors sense fils i tecnologia cloud, integrat en les xarxes socials i en aplicacions mòbils, amb les que es pot controlar el risc d’inundació, els nivells de rius i embasaments, velocitat i direcció del vent o les reserves d’aigua en forma de neu, entre d’altres paràmetres.

Reñé ha explicat que la Diputació de Lleida compta amb una àmplia xarxa de centres d’empreses innovadores (CEI) arreu del territori com una aposta i un compromís de la corporació per donar suport als nous emprenedors. “El 90% dels projectes que acullen els centres d’empreses innovadores tenen una gran viabilitat i un elevat nivell d’èxit”, ha assenyalat el president de la Diputació.

En la seva intervenció, Reñé ha destacat la trajectòria professional de Jaume Alsina, que “ha estat capaç d’ensenyar-nos els camins que s’han de seguir per fer bé les coses, des de la humilitat i escollint les persones amb la vàlua i la professionalitat necessàries” per crear una empresa com el Grup Alimentari Guissona, que sempre ha prioritzat que la producció arribi de forma directa al consumidor.

Amb els Premis LO, la Diputació de Lleida i GlobaLleida volen agrair la importància que representa per a les terres de Lleida que un persona emprenedora o empresa tiri endavant un projecte empresarial plenament integrat en el territori.

Relació de guardonats en aquesta edició dels Premis LO. Millors projectes empresarials 2013:

PREMI ESPECIAL PRESTIGI

Jaume Alsina i Calvet (Guissona, 1934). Veterinari i empresari ramader, fundador del Grup Alimentari Guissona, empresa líder en el sector carni i referent destacat de la indústria agroalimentària i el desenvolupament rural a Catalunya.

Alsina nasqué l’any 1934 a Guissona, hereu de “Cal Xuriguera de Palouet”, una masia documentada des de l’any 1600, actualment rehabilitada com a hotel rural. Va estudiar a Barcelona, a La Salle, i es féu veterinari a Saragossa.

L’any 1956, juntament amb gent de Reus, va veure l’oportunitat de desenvolupar la ramaderia industrial i tres anys més tard (al 1959) creà una cooperativa amb un grup de pagesos de la comarca de la Segarra, embrió de l’actual Grup Alimentari Guissona. En els anys 1960 visità granges de gallines als Països Baixos, i en els 1970 dels Estats Units.

Jaume Alsina fou l’últim alcalde de Guissona previ a la democràcia, i posteriorment abandonà l’activitat política per continuar la seva activitat empresarial. L’any 2009 la família Alsina controlava un 10% de la Corporació Alimentaria Guissona. Els set fills de Jaume Alsina treballen per al grup, de forma directa o indirecta.

L’abril de 2010 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya en reconeixement al gran impuls donat al progrés del sector primari català.

El Grup Alimentari Guissona compta amb una àmplia experiència en el sector agroalimentari. Desenvolupa totes les activitats ramaderes, industrials i comercials necessàries per arribar al consumidor sense intermediaris.

La realització del cicle productiu complet ha esdevingut un repte per a tota l’organització. Actualment el Grup duu a terme tots els processos, des del naixement de les aus i el bestiar, passant per la fabricació dels pinsos, la cria i engreix dels animals, el sacrifici, la transformació i l’elaboració dels productes fins a la seva distribució i la venda directa mitjançant les tendes “bonÀrea”.

L’objectiu és millorar el rendiment de les explotacions ramaderes i atendre les necessitats dels clients que confien en la eficàcia i professionalitat, oferint-los productes segurs, de la millor qualitat i al millor preu.

PREMI A LA INNOVACIÓ

Empresa Aratech (CEEILLEIDA)

Projecte: Augmented Reality Audio Technologies Labs. Visualització del paràmetres tècnics de so mitjançant un procediment de monitorització, utilitzant tecnologies de realitat augmentada que permeten visualitzar el fenòmes acústics de microfonia. Feta la reserva de patent internacional PCT del mètode emprat.

PREMI AL JOVE EMPRENEDOR

Empresa Retaste Spain (Balaguer)

Projecte: Idea que permet al públic estranger sense coneixements culinaris tornar a assaborir les tapes més típiques, mitjançant la comercialització de Packs de Tapes: uns kits amb tot el necessari per preparar-les.

PREMI A L’EMPRESA SOSTENIBLE

Empresa ARA PROXIMITAT (Lleida)

Projecte: Es una iniciativa que acosta als productors del territori als consumidors finals, reforçant la economia local i el teixit empresarial. Comercialitza i distribueix productes agroalimentaris i productes artesanals de qualitat produïts de forma local i de proximitat, sota una sèrie de criteris mediambientals i de sostenibilitat. En l’oferta de productes prima la mínima distància, essent frescos, de temporada i de qualitat.

PREMI DE RESPONSABILITAT SOCIAL EMPRESARIAL

Associació Associació Alba de Tàrrega

Projecte: Es una associació que té com a missió millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitats de l’Urgell i la Segarra. Disposa de 7 centres que atenen a 247 persones, ocupen a 250 treballadors i disposa de 500 socis, fet que els permet gestionar 4,6 M€.

PREMI AL PROJECTE INNOVADOR D’EMPRESA

Empresa Arantec Enginheria (CEI Val d’Aran)

Projecte: Smarty River. Sistema d’Alertes de Riscos d’Inundació, basat en una xarxa de sensors sense fils i tecnologia cloud, integrat en les xarxes socials i en aplicacions mòbils, amb les que es pot controlar: risc d’inundació, nivells de rius i embasaments, pluja, velocitat i direcció del vent o reserves d’aigua en forma de neu, entre d’altres.

Lleida, 18 de desembre de 2014

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat