Lleida ret homenatge a la pagesia amb la multitudinària preestrena d’‘Alcarràs’, la pel·lícula de Carla Simón, a la Llotja

Alcarràs_1

Alcarràs_2

Alcarràs_3

Alcarràs_4

Alcarràs_5

Una catifa verda de 700 metres quadrats, emulant una explotació agrària, i un tast de productes de proximitat protagonitzen l’acte de presentació del film, rodat a 9 poblacions del Segrià i que va guanyar l’Os d’Or de Berlín

El president de la Generalitat, les conselleres d’Acció Climàtica, Cultura i Drets Socials, juntament amb el ministre de Cultura, completen la representació institucional amb el president de la Diputació, l’alcalde de Lleida i una àmplia representació del teixit socioeconòmic del territori

Lleida ha convertit aquesta tarda la preestrena de la pel·lícula ‘Alcarràs’, amb la qual la directora i guionista Carla Simón va guanyar l’Os d’Or a la Berlinale, en un homenatge al món de la pagesia de Ponent. A dos dies de la seva estrena comercial, el Teatre de la Llotja de Lleida ha acollit la presentació de la pel·lícula, amb una catifa verda de 700 metres quadrats a la plaça de la Llotja, transformada en una explotació agrària en la qual s’han mostrat i degustat el productes de proximitat gràcies a la participació desinteressada de les Denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides del territori, i la preparació per part de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Lleida i BO de Shalom.

Abans de la projecció del film davant les 1.000 persones que han pogut gaudir de la pel·lícula, per la catifa verda han passat la directora Carla Simón, els productors i els actors principals de l’obra, els quals han estat acompanyats per una àmplia representació del món socioeconòmic lleidatà i les principals institucions del país: el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta; les conselleres d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Cultura i Drets Socials, Teresa Jordà, Natàlia Garriga i Violant Cervera; i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, entre d’altres autoritats del món municipal, polític i cultural lleidatà i català.

D’entre les moltes fotografies que s’han realitzat als dos ‘photocalls’ instal·lats a l’entrada del teatre, ha destacat la de Carla Simón amb les alcaldies dels municipis on es va rodar el film: Aitona, Alcarràs, Bellvís, Fraga, Soses, Massalcoreig, Seròs, Sucs i Lleida. L’acte de presentació ha estat organitzat per la Diputació i l’Ajuntament de Lleida.

Carla Simón, acompanyada dels productors Maria Zamora i Tono Folguera, s’ha adreçat al públic que omplia la Llotja per donar les gràcies perquè “sense la gent que es troba avui en aquesta sala no haguéssim pogut fer la pel·lícula”. Aquest agraïment ha anat dirigit tant a les institucions que van donat suport econòmic al projecte com a les persones que van col·laborar sortint en la pel·lícula i als que van ajudar a trobar les localitzacions i la van assessorar en matèria agrícola, entre d’altres.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha agraït “a les més de 500 persones que han participat en la pel·lícula, el fet que en només dues hores de projecció del film s’han dinamitat tots els prejudicis sobre el món rural contra els quals lluitem des de fa anys”.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha donat l’enhorabona a la directora del film, Carla Simón, i a tot el seu equip, i ha mostrat la seva satisfacció pel fet que un espai com la Llotja aculli l’estrena mundial d’una pel·lícula com ‘Alcarràs’, “que descriu de forma realista i sincera la manera de ser i de viure del nostre territori agrari”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonés, ha assegurat que “avui és un gran dia per les terres de Lleida, per Alcarràs i per al cinema català”. Aragonés ha agraït en nom de la Generalitat de Catalunya tot el talent que s’ha posat “al servei del cinema català i, també, al servei de reivindicar aquesta terra, reivindicar les famílies que viuen del camp i tots els reptes que tenim com a país”. El president ha fet extensiu aquest agraïment “a tots els que han fet possible aquest somni fet realitat, que s’ha pogut exportar fronteres de Catalunya enllà”. Aragonés també ha explicat que en el darrer any s’ha aconseguit incrementar de manera significativa el pressupost del Departament de Cultura i “per tant, també les línies de suport a l’audiovisual han augmentat”.

Finalitzada la projecció de la pel·lícula, tots els assistents han pogut gaudir d’un ‘tastet de Lleida’, degustant la coca de recapte amb vedella dels Pirineus catalans i oli d’oliva DO Garrigues, els torrons d’Agramunt i els bescuits de poma de Lleida amb mel de llimona, i tot això acompanyat amb vins de la DO Costers del Segre o aigua Pineo. Tot plegat està dissenyat per mostrar la gran qualitat de productes de proximitat que cultivem i elaborem a Ponent, i també per posar en valor tot el sector primari i la pagesia del territori, especialment ara que estan passant moments complicats a causa de les gelades de fa unes setmanes i la pedra que va caure dimecres en alguns indrets del Baix Segre.

La sorpresa final de la nit ha estat la simulació de tres plaques solars compostes per unes postres elaborades expressament per a la preestrena, Pressània, embolcallades en paper de plata i que han estat un present de record de la preestrena que el públic s’ha pogut emportar.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat