Lleida omple el Born i Reñé afirma que el poble català només pot ser “lliure i sobirà”

ORIpremsa16_editora_2_6262_0_1

ORIpremsa4_editora_2_6262_1

ORIpremsa7_editora_2_6262_2

ORIpremsa9_editora_2_6262_3

ORIpremsa17_editora_2_6262_0

ORIpremsa18_editora_2_6262_0

ORIpremsa20_editora_2_6262_0

ORIpremsa21_editora_2_6262_1

ORIpremsa22_editora_2_6262_2

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, afirma que “les comarques i municipis de Lleida estem compromesos al capdavant del procés i el convenciment que volem decidir per nosaltres mateixos i que Catalunya s’ha de convertir en un nou estat de la Unió Europea és una idea àmpliament compartida per la societat lleidatana”

El conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha per la unitat de país i la dignitat col·lectiva del nostre poble

Unes 250 persones han assistit a la jornada “Lleida 1707 – Barcelona 1714” que la corporació lleidatana ha organitzat al Born Centre Cultural en el marc del Tricentenari

La jornada “Lleida 1707 – Barcelona 1714” organitzada per la Diputació de Lleida ha omplert el Born Centre Cultural amb unes 250 persones assolint un gran èxit de participació.

L’acte ha comptat amb l’assistència de representants de diversos àmbits que han seguit les diferents activitats que s’han organitzat amb motiu del Tricentenari.

La jornada s’ha iniciat amb una benvinguda institucional que ha comptat amb l’assistència del conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs. En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat que Catalunya “està vivint un període excepcional de la seva història i unes circumstàncies molt especials protagonitzades per la societat civil".

“Interpretant l’anhel sobiranista que viu el país i coincidint amb les commemoracions de dos fets de transcendental importància, la Diputació de Lleida vol contribuir al debat sobre el passat, el present i el futur de Catalunya amb un cicle d’activitats multidisciplinàries”, ha indicat el president de la Diputació de Lleida.

Reñé ha recordat que durant el setge de Lleida de l’any 1707, el convent del Roser va ser incendiat per les tropes borbòniques quan al seu interior s’hi trobaven set-centes persones refugiades, moltes de les quals van sucumbir a les flames. “Aquest fet donà pas a un llarg període de destrucció, assassinats, saquejos i persecucions, i donà clara referència del tarannà dels conqueridors”, ha puntualitzat Reñé.

En el seu parlament, el president de la Diputació de Lleida ha explicat que “300 anys després, les terres de Lleida i institucions com la Diputació que tinc l’honor de representar continuem en els llocs més avançats de la defensa nacional del nostre país” i ha afegit que “la viabilitat d’un futur estat català comença al món local”.

“Les comarques i municipis de Lleida estem compromesos al capdavant del procés i el convenciment que volem decidir per nosaltres mateixos i que Catalunya s’ha de convertir en un nou estat de la Unió Europea és una idea àmpliament compartida per la societat lleidatana”, ha indicat Reñé.

El president de la Diputació de Lleida ha finalitzat la seva intervenció indicat que “fem una revisió del nostre passat, viscut des del ponent del país. Un passat que ens serveix per honorar aquells que mes han precedit, que van lluitar per salvaguardar les lleis i les constitucions catalanes. Un present, clarament hostil als nostres drets nacionals, a la nostra llengua i a la nostra cultura i que ens fa mirar, com a poble que exigeix respecte a la seva dignitat col·lectiva, cap a un futur que avui només pot ser lliure i sobirà”.

Per la seva part, el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha manifestat la seva satisfacció per poder participar en aquest acte “d’intercanvi, germanor i unitat”.

En la seva intervenció, Homs ha afirmat que encara ara hi ha persones que “d’una forma tan obstinada i tan absurda” no entenen aquesta unitat de país que es demostra en actes com el d’aquest dissabte al Born Centre Cultural i ha afegit que “si som una càrrega per ells, que ens deixin marxar i nosaltres expressarem sempre i de manera constant sentiments de bona amistat”.

El conseller de Presidència de la Generalitat també ha explicat que “la voluntat del nostre poble és la expressió d’una gran dignitat col·lectiva, que no és una qüestió de diners, i que s’expressa d’una manera escrupolosament democràtica a través de les urnes”.

Posteriorment, s’ha celebrat una taula rodona titulada “Lleida 1707-Barcelona 1714” amb l’advocat, escriptor i director del Born Centre Cultural, Quim Torra; el director del Consorci Turóseuvella, Josep Tort, i el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Josep Maria Solé i Sabaté, com a moderador.

Després de la taula rodona, la Sala Moragues d’aquest singular espai ha acollit la representació escènica “El setge de Lleida 1707”, que ha narrat el setge que va viure la ciutat el 12 d’octubre de 1707 a mans de les tropes borbòniques a les ordres de Felip V.

L’espectacle parteix de la cantata Sur la prise de Lérida de Jean Baptiste Stuck Batistin, músic de la cort de Versalles, combinada i contestada amb músiques populars, així com també amb el testimoni d’un soldat occità a les ordres de l’exèrcit invasor, una pagesa i un comerciant de sedes de Lleida, inspirats en personatges històrics.

La representació ha comptat amb un conjunt barroc format per Maria Altadill, (soprano), Ingrid Kuntzmann (violoncel), Arnau Millà (flauta travessera) i Jordina Millà (clavicèmbal) i un conjunt tradicional format per Jordi Cebolla, (flabiol i tamborin), Jordi Farrando (tarota) i Robert Vidal (sac de gemecs).

Els actors Carles Crespo, Jaume Jovells i Núria Miret completen els integrants d’aquesta recreació, que es farà sota la coordinació musical i arranjaments de Jordi Cebolla.

Barcelona, 15 de març de 2014

Per a més informació: 
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat