L’Institut d’Estudis Ilerdencs s’obre a la ciutadania oferint ‘Abraçades de llum’ en la seva decoració nadalenca

IEI_Encesa llums Nadal_1

IEI_Encesa llums Nadal_2

IEI_Encesa llums Nadal_3

IEI_Encesa llums Nadal_4

IEI_Encesa llums Nadal_5

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha presidit l’encesa dels llums de Nadal que es podran veure al Pati durant aquestes festes

Es tracta d’un espectacle audiovisual d’una durada aproximada de vint minuts i que es reprodueix en bucle

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dimecres al vespre en l’acte d’encesa dels llums de Nadal de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, consistent en un audiovisual que porta per títol ‘Abraçades de llum’ i que s’ha instal·lat al Pati de l’IEI.

Talarn ha estat acompanyat de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, de les diputades Mercè Carulla i Helena Martínez i dels diputats Jordi Verdú, Jaume Rutllant, Joan Gilart i Maria Burrel, a més del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

El president de la Diputació ha aprofitat la seva intervenció per recordar que aquest és el tercer any consecutiu en què l’Institut d’Estudis Ilerdencs converteix “aquest magnífic edifici en proposta nadalenca oberta a totes les famílies”, en referència al majestuós arbre de Nadal que s’hi va instal·lar fa dos anys i a la cúpula de les estrelles del Nadal passat.

Enguany ho fa amb unes “abraçades de llum”, perquè “allò que més hem trobat a faltar en aquests temps de pandèmia han estat les abraçades i els petons de les persones que més ens estimem”, ha dit el president.

Talarn també ha recordat que, a aquesta proposta, s’hi afegeix l’altra iniciativa que ha llançat l’IEI aquest any convidant tothom a cantar nadales al mateix Pati, convertint-lo així en un “espai públic”. Tot plegat, ha dit, englobat en la que és la gran aposta de l’IEI per aquest Nadal de retrobada, consistent en “omplir aquest Pati de vida”, de manera que el president ha convidat tothom a “gaudir d’aquest temps de nadales i abraçades”.

Per la seva part, Estefania Rufach ha explicat que amb aquest espectacle es vol que tothom qui entri al pati de l’IEI es senti abraçat i estimat i ha donat la benvinguda a la màgia de l’IEI.

Acte seguit s’ha procedit a la posada en marxa de les ‘Abraçades de llum’, un espectacle audiovisual que té una durada aproximada de vint minuts i que es reprodueix en bucle. Una fotografia de família i una copa de cava a la Biblioteca de l’IEI han posat el punt final a l’acte.

El projecte tècnic i artístic de la decoració nadalenca de l’IEI es basa en que, amb la mínima instal·lació possible, el visitant pugui percebre una experiència sensorial, en la que juguin els diferents factors: vista, so i, sobretot, les emocions a flor de pell. El concepte triat és un fet físic i emocional, i del qual, com ha recordat Joan Talarn en la seva intervenció, hem estat privats molt temps: l’abraçada.

L’objectiu ha estat, doncs, transmetre aquest concepte a partir de la instal·lació, on el visitant rep un bany de llum, i aquesta l’abraça tot omplint l’espai amb efectes i textures, creant formes, moviments i donant un missatge sensorial, emotiu i espectacular.

És això que, a la porxada del Pati de l’IEI, s’hi han instal·lat quatre canons de làser que ofereixen un seguit d’efectes que transformen l’espai a partir de formes geomètriques, punts en l’infinit, túnels de llum,… tot embolcallat d’un equipament d’il·luminació robotitzada que va creant uns canvis de textures lumíniques sobre l’arquitectura. Acompanya la instal·lació una banda sonora de música d’arxiu: música emotiva i èpica a la vegada, permetent que la llum dansi en l’espai.

Per completar el conjunt, es projecten a la paret uns breus textos evocadors d’abraçades, textos d’autors com ara Xavi Sarrià (“I serem un sol cor / quan ens tornem a abraçar”), Txarango (“I dir-ho tot amb una abraçada / si alguna cosa pot dir-ho tot”), Búhos (“De cop ens en sortim / ja tornem a estar abraçats”), Josep Palau i Fabre (“Buscant la forma exacta, l’abraçada absoluta”), Ovidi Montllor (“I canviarem les armes per abraçades”), Sergi Pàmies (“I aleshores les abraçades són d’una calidesa nadalenca”) o Antònia Font (“Per ses teves abraçades / jo m’he estalviat moltes pastilles”), o fins i tot de personatges de ficció com els Teletubbies amb el seu mític “Una abraçada!!!!”.

Cal recordar, a més, que en aquesta mateixa línia d’obrir l’IEI a la ciutadania, enguany s’ha organitzat ‘Temps de Nadales’, una iniciativa que té com a objectiu tothom que vulgui pugui cantar nadales al Pati. Aquesta proposta se celebrarà entre els dies 18 i 31 de desembre amb la intenció que la ciutadania retrobi el sentit tradicional i més popular del cant de les nadales al carrer, prèvia reserva de l’espai i l’hora.

La iniciativa està oberta a qualsevol formació vocal de qualsevol tipus, edat, procedència, nivell artístic, amb l’única obligació que el repertori sigui de nadales, interpretades en qualsevol idioma. Cada formació tindrà reservada una hora per a la seva actuació, que podrà ocupar totalment, o només aquell temps que necessiti, durant un màxim d’una hora. En aquest sentit, la reserva de dia i hora, de matí o tarda, es podrà fer trucant al telèfon 973 27 15 00.

 

Lleida, 1 de desembre de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat