L’IEI inaugurarà al setembre de 2023 una exposició itinerant sobre la figura de Joan Oró dins de la programació de l’Any Oró

Any_Oró_01

Any_Oró_04

Any_Oró_03

Any_Oró_02

Tindrà caràcter itinerant i serà una de les activitats que s’han programat per celebrar el centenari del naixement del científic lleidatà

 

Joan Talarn destaca la importància del talent investigador lleidatà, “la peça clau que hi ha darrere de tota transformació d’una societat”

 

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha participat aquest dilluns en l’acte de presentació de les activitats de l’any Joan Oró, que ha tingut lloc a la Sala d’Actes de la Delegació del Govern de la Generalitat a Lleida.

 

L’acte ha estat presidit pel conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; el rector de la UdL, Jaume Puy; el president de la Fundació Joan Oró, Francesc Oró; el director de la Fundació Joan Oró, Joan Oró; el comissari de l’Any Joan Oró, Josep Anton Català; el director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Jordi Mas, i la filòloga, editora i comissària de l’Any Josep Vallverdú i Aixalà, Carme Vidal. Entre els assistents es trobava l’escriptor, Josep Vallverdú.

 

EL 2023 es commemorarà el centenari del naixement del bioquímic lleidatà, i a tals efectes, des del Departament de Recerca i Universitats i la Fundació Joan Oró, amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, i de la Diputació de Lleida, entre d’altres, s’ha programat una sèrie d’activitats que tindran lloc arreu del territori.

 

La intenció és donar a conèixer la figura de Joan Oró i Florensa; apropar al públic l’enigma sobre l’origen de la vida i la recerca en altres planetes; despertar en el públic l’emoció per la vida i celebrar-la, i incentivar vocacions científiques.

 

Entre les activitats destaca l’exposició que es podrà veure, per primera vegada, a l’IEI durant el mes de setembre de 2023, sobre la figura de Joan Oró, de caràcter itinerant i adreçada a tots els públics, que inclourà un recorregut al llarg de la seva vida, de la seva obra científica, dels seus valors, sobre la temàtica de l’origen de la vida i la recerca de vida fora de la Terra, i sobre l’estat actual de les investigacions sobre aquest àmbit científic

 

L’exposició, que ocuparà aproximadament uns 280 m2, contindrà elements provinents del fons del llegat de Joan Oró, una important presència de material audiovisual, una ambientació temàtica atractiva i impactant, i tot un seguit de components interactius que facilitin la immersió dels visitants. L’Institut d’Estudis Ilerdencs serà el primer espai que acollirà aquesta exposició que està previst que s’inauguri al setembre de 2023. Posteriorment, l’exposició visitarà altres ciutats.

 

Durant la seva intervenció, Talarn ha destacat que “més enllà de rememorar la figura del científic, volem que sigui un homenatge al talent investigador lleidatà, justament la peça clau que hi ha darrere de tota transformació d’una societat i es converteixi en un revulsiu i exemple per a joves investigadors, per al talent lleidatà que a hores d’ara està en formació o en els seus primers passos de recerques que no sabem cap on ens portaran”.

 

Ha recordat la feina feta per Joan Oró i que, “sense les aportacions de la ciència, la fruita de Lleida, per exemple, no seria el que és ara, i que necessitem del seu esperit emprenedor i de la voluntat de perseguir un somni per encarar amb solvència els reptes que ens marca el segle XXI, especialment centrats en un model de producció verda, circular i altament digitalitzada, en la qual Lleida està entrant amb molta decisió per poder ser el hub agrobiotech del sud d’Europa”.

 

Finalment, ha remarcat la idea que “el talent lleidatà, tot i que es pugui expressar fora del nostre territori, sempre torna a les nostres comarques”.

 

La programació es completarà amb un primer cicle de conferències que se celebraran a Lleida i Barcelona amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i que, entre d’altres conferenciants, comptaran amb un científic de referència de l’estudi de l’origen de la vida i que va conèixer personalment Joan Oró, com és Antonio Lazcano, actualment membre del Col·legi Nacional i Facultat de Ciències UNAM (Universitat Nacional Autònoma de Mèxic). També hi participaran altres investigadors de rellevància internacional, com ara John Sutherland, del Laboratori de Biologia Molecular de Cambridge, un dels científics actuals més importants en l’àmbit mundial pel que fa a la bioquímica de l’origen de la vida; així com Lisa Kaltenegger, directora de l’Institut Carl Sagan de la Universitat de Cornell, i referent pel que fa a la recerca de vida fora de la Terra.

 

Així mateix, les universitats i els centres de recerca de Catalunya treballen amb l’Any Joan Oró en un altre cicle de conferències al voltant de la figura i dels valors del cèlebre bioquímic que tindrà lloc per tot el territori català. Fora de Catalunya, la transcendència internacional de la figura de Joan Oró i Florensa es traduirà en un cicle de conferències organitzat per la Universitat de Houston, on Oró va iniciar una reeixida carrera científica que el va portar a fundar el Departament de Ciències Biofísiques d’aquesta prestigiosa universitat americana. La ISSOL (Societat internacional per l’estudi de l’origen de la vida i d’astrobiologia) també s’afegeix a l’Any Joan Oró. Així mateix, se celebraran dos actes a Bèlgica i als Estats Units, a càrrec de les delegacions del Govern català corresponents.

 

 

L’Any també inclourà el projecte educatiu Missió Joan Oró, que preveu la creació d’una web on s’indexin els continguts de caràcter educatiu que es creïn amb motiu de l’Any Joan Oró, i de forma molt especial els preparats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Aquests materials estan adreçats tant a docents com a alumnes de tots els cicles educatius.

 

Entre les aportacions científiques de Joan Oró, destaca el descobriment de la síntesi de l’adenina, un maó fonamental de l’ADN i del metabolisme cel·lular, en les condicions que regnaven en la Terra primitiva, així com l’assessorament a la NASA en l’anàlisi de les mostres lunars de les missions Apol·lo i els experiments de recerca de vida que les naus Víking van efectuar a Mart.

 

Lleida, 28 de novembre de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat