L’IEI col·laborarà amb la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya perquè faci projeccions a comarques

ORIpresentacio_de_lexposicio_i_curtmetratges_de_la_mostra_cinema_editora_2_5747_0_1

A més, la col·laboració de l’IEI amb el certamen cinematogràfic es completarà amb una exposició de diferents materials i objectes relacionats amb el cinema cedits per Josep Maria Queraltó

Dins de la col·laboració existent amb la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha plantejat als seus organitzadors un cicle itinerant amb els curtmetratges que el certamen projectarà en la propera edició, que se celebrarà a Lleida del 12 al 19 d’abril.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és apropar a totes les comarques lleidatanes els treballs que es projectaran en aquesta reconeguda mostra de cinema. Aquesta és una de les activitats que l’IEI farà en el marc de la 19ena edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya.

La col·laboració de l’IEI amb el certamen cinematogràfic es completarà amb una exposició de diferents materials i objectes relacionats amb el cinema cedits per Josep Maria Queraltó.

Aquestes dues activitats s’han donat a conèixer aquest dimecres en una roda de premsa presidida per la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, i que també ha comptat amb la participació del director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, Juan Ferrer; el president del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia, i del president de la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Queraltó, Josep Maria Queraltó.

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta de l’IEI ha destacat el caràcter itinerant dels curtmetratges que cedirà la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, ja que suposarà una bona oportunitat per apropar el cinema al territori fora dels circuits comercials convencionals.

Igualment ha agraït a Josep Maria Queraltó la cessió de tot aquest material de la seva col·lecció perquè tothom en pugui gaudir i ha destacat que aquesta exposició permetrà al visitant conèixer l’evolució del cinema i servirà també d’incentiu per tots aquells que estimen el món cinematogràfic, ja sigui el català, l’espanyol o l’estranger.

El director de la Mostra –que se celebrarà entre els dies 12 i 19 d’abril- ha agraït a Josep Maria Queraltó que la Mostra pugui comptar, per primera vegada en 18 anys, d’una exposició de la importància d’aquesta, i ha assegurat que el fet que la Mostra ampliï el seu abast al territori és un símptoma clar de la voluntat d’arribar a tot arreu.

L’exposició que es podrà veure a l’IEI en el marc de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya estarà oberta del 20 de març al 5 de maig a la Sala Montsuar i és un viatge des dels orígens del setè art fins a l’aparició del cinematògraf. Es tracta d’un passeig per peces originals, algunes d’elles acompanyades de vídeos explicatius, com les ombres europees, joguines òptiques, llanternes màgiques, cristalls transparents pintats a mà i les primeres plaques fotogràfiques en color dels germans Lumière, entre d’altres.

Completa l’exposició una pantalla que permet al visitant veure imatges de principis del segle XX en tres dimensions sense la necessitat d’ulleres estereoscòpiques, i un altra pantalla que mostra 11 projeccions també de principis del segle passat de cineastes pioners com Segundo Chomón o Georges Meliès.

L’any 2004, Josep M. Queraltó va donar a conèixer la seva col•lecció de més de 20.000 peces reunides al llarg de 35 anys. Des d’aleshores ha fet exposicions arreu d’Espanya.

Lleida, 13 de febrer de 2103
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat