L’IEI celebra l’acte de lliurament dels premis

ORIfoto_1_premis_iei_editora_2_6497_0_1

En la propera edició, s’estudia la possibilitat d’incorporar dos nous premis, en els àmbits de les arts escèniques i la producció audiovisual

La vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, ha presidit avui al vespre l’acte de lliurament dels Premis de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) 2014, que s’ha celebrat al pati de l’Antic Hospital de Santa Maria. L’acte, conduït pel periodista Espartac Peran, també ha comptat amb l’actuació de la formació Quartet Prysma, integrada per músics de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

Per la seva banda, el director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté, ha estat l’encarregat de donar a conèixer als mitjans de comunicació les obres guanyadores, en una roda de premsa prèvia a l’acte, en què l’han acompanyat la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, i els guanyadors dels premis.

Aquesta edició s’ha caracteritzat per l’increment significatiu del nombre d’obres participants en les cinc modalitats de premis convocats, que han passat de les 40 de l’any passat a les 70 d’enguany, gairebé duplicant així el nombre d’originals presentats a concurs. Per modalitats, el Premi de Fotografia Ton Sirera ha estat el més concorregut, amb 36 originals presentats, seguit del premi de Poesia, amb 13 originals i, ja amb menys participació, els premis de Teatre (amb 9 obres candidates), de Divulgació Científica Humbert Torres (7) i de Prosa (5). Justament la convocatòria d’aquest darrer premi, el Talúries de Prosa, juntament amb el Talúries de Poesia, ha estat recuperada enguany després de dos anys sense sortir a la llum.

Pel que fa als premis Talúries, el XXII Premi de Poesia, dotat amb 5.000 euros, ha recaigut en el barceloní Marc Rovira Urien, per la seva obra “Els ocells de la llum”. En les seves declaracions als mitjans, Rovira ha explicat que l’origen del poemari cal datar-lo cinc anys enrere, als seus 20 anys acabats de fer, i que, després de moltes revisions, aquest any ha acabat aquesta obra concebuda a partir de l’“autoreflexió poètica”, però en què “forma i contingut tenen un pes equivalent”.

En canvi, els altres dos Talúries, tant el XXII de Prosa com el XIX de Teatre, s’han declarat deserts per unanimitat dels jurats corresponents. En la seva intervenció davant dels mitjans, Solé i Sabaté ha subratllat que el fet que, tot i l’increment de participació, dos dels premis hagin quedat deserts “és una mostra de l’alt nivell d’exigència dels jurats dels premis Talúries, consolidats i de prestigi”.

Quant a la resta de guardons convocats, el XIII Premi de Fotografia Ton Sirera, dotat també amb 5.000 euros, ha anat a mans de Diego Pedra Benzal, de Cornellà de Llobregat, en reconeixement a la sèrie titulada “Cantonades”, que fa un retrat personal d’ambients nocturns ubicats en espais urbans de Ciutat Vella de Barcelona. En la seva intervenció, l’autor ha destacat que les fotografies guardonades “reflecteixen el pas de la gent i del temps en la Barcelona més antiga i entranyable”.

Per acabar, el XXIX Premi de Divulgació Científica Humbert Torres, convocat conjuntament amb la delegació d’Òmnium Cultural Ponent-Lleida i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), i amb la mateixa dotació econòmica que els anteriors, s’ha adjudicat al filòsof Oriol Ponsatí-Murlà, de Girona, per l’obra “De què parlem quan parlem d’ètica? Una introducció a la filosofia moral”. El guanyador ha explicat que, a l’obra guanyadora, fa “un repàs de tota la tradició filosòfica al llarg de la història” i hi aborda molts àmbits relacionats amb l’ètica, però “no per a un lector especialitzat, sinó a un nivell de divulgació pensat per a tots els públics”.

Nous premis per a la propera edició

El director de l’IEI ha aprofitat la seva compareixença davant dels mitjans per avançar que s’estudia la possibilitat d’incorporar dos premis nous de cara a la propera edició. En aquest sentit, tot i que ha puntualitzat que encara s’han de perfilar les característiques d’aquests nous premis, estarien dedicats als àmbits de les arts escèniques i la producció audiovisual, respectivament.

Publicació de les obres guanyadores

En compliment de les bases corresponents, es preveu que tant l’obra guanyadora del premi de Poesia com la del premi de Divulgació Científica Humbert Torres es publicaran en els propers mesos, en el primer cas des de Pagès Editors i en el segon, directament des del Servei de Publicacions de l’IEI, col·laborant així a una major difusió dels originals guardonats.

D’altra banda, com en les darreres edicions, les quatre fotografies de la sèrie guanyadora del Premi Ton Sirera també s’exposaran pròximament a l’espai de la Llotja del Pati de l’IEI.

Lleida, 18 de setembre de 2014

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol (606.041.875)
premsa@diputaciolleida.cat

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat