L’IEI acull la presentació d’un llibre sobre ‘Perseguits i salvats’

PRESENTACIÓ LLIBRE Perseguits i salvats

De Josep Calvet, amb la presència del president Joan Reñé, l’editor Lluís Pagès, i els historiadors Joan B. Culla i Josep Maria Solé i Sabaté

L’Aula Magna de l’IEI ha acollit aquest dilluns la presentació del llibre ‘Huyendo del Holocausto. Judíos evadidos del nazismo a través del Pirineo de Lleida’, de l’historiador Josep Calvet, i editat per l’Editorial Milenio.

L’acte ha comptat amb la participació de l’autor; de Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida; de Joan B. Culla, historiador i professor d’Història Contemporània a la UAB; de Josep Maria Solé i Sabaté, director de l’IEI; i de Lluís Pagès, editor.

En la seva intervenció, el president de la Diputació ha destacat que el llibre té com a gènesi el projecte ‘Perseguits i salvats’, una aposta pels valors vinculats a la solidaritat i, especialment, de respecte pel poble jueu per tot el que ha patit. Reñé també ha posat en valor el treball de l’historiador Calvet i la seva col•laboració en tota aquesta iniciativa que aquesta setmana es presenta de nou a Tel-Aviv. Finalment, també ha apuntat l’extensió de ‘Perseguits i salvats’ vinculat als calls jueus de Tàrrega.

Per la seva banda, l’autor ha destacat que el llibre té tres objectius principals: la revisió històrica d’uns fets poc coneguts, posant-hi cares i noms; destacar l’altruisme dels pirinencs; i, per últim, posar en relleu tota la tasca de la Joint com a organització.

En el seu torn de paraula, Culla ha posat en valor la tasca investigadora de l’autor i ha destacat que aquest treball s’afegeix a la normalització històrica de l’Holocaust després de dècades de llunyania durant el franquisme.

‘Perseguits i salvats’ és un projecte local de projecció internacional que representa la recuperació d’unes rutes catalanes de fugida del poble jueu durant la Segona Guerra Mundial i un reconeixement a la solidaritat entre dos pobles, el jueu i el català. Aquest projecte, impulsat per la Diputació de Lleida, ja ha generat diverses iniciatives prèvies, com la posada en marxa d’una web (www.perseguitsisalvats.cat) o la producció d’un documental, i es completa ara amb aquesta publicació de caràcter històric i testimonial.

La presentació es repetirà aquesta mateixa setmana a la ciutat de Tel-Aviv, a Israel, en el marc d’una acció internacionalitzadora del projecte de recuperació memorialística ‘Perseguits i Salvats’, que durà a terme la Diputació de Lleida.

Aquest acte s’emmarca en les activitats culturals que la Diputació de Lleida ha programat a l’IEI, durant aquesta setmana i la següent, per celebrar la festivitat de Sant Jordi.

Lleida, 13 d’abril de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat