L’IEI acull la presentació del llibre “Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo”, de Francesc Canosa

Reñe_presentacio_llibre_caliquenyo_001_SLI

Presentació del llibre “Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo”, de Francesc Canosa

Reñe_presentacio_llibre_caliquenyo_002_SLI

Presentació del llibre “Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo”, de Francesc Canosa

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, destaca que aquesta història va ser una mostra de supervivència a la postguerra

Canosa explica que aquest llibre “és una metàfora de la societat catalana, que tot i les dificultats sempre vol tirar endavant”

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit aquest dijous la presentació del llibre “Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo”, del periodista i escriptor Francesc Canosa.

L’obra, que s’ha presentat a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), explica les històries i els testimonis d’un gran nombre de pagesos del ponent català que es dedicaven a fer i vendre aquests populars cigars al límit per tal de sobreviure durant la postguerra. El llibre es basa en l’aportació de veïns de Fondarella, Juneda, Torres de Segre,Torregrossa i altres indrets.

El president de la Diputació de Lleida ha manifestat la seva “satisfacció” per poder presentar aquest llibre que “contribueix a donar a conèixer un temps històric, un poble i unes persones que, en una època complicada, van fer caliquenyos per sobreviure”. Reñé ha afegit que “aquesta història real va ser una mostra del compromís i la convivència de tot un poble”.

En aquest llibre l’autor treu a la llum una realitat on la por, l’astúcia i la supervivència formaven part de la realitat d’aquests pagesos que feien el que calgués per tal de tirar endavant.

Canosa ha explicat que aquest llibre “és una metàfora de la societat catalana, que tot i les dificultats sempre vol tirar endavant i ser autosuficient”. “L’emprenedoria és això, no esperar que et donin la resposta sinó buscar la supervivència en la nova economia”, ha indicat l’autor.

L’acte, que ha reunit més de mig centenar d’assistents, també ha comptat amb la intervenció del director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté, que ha destacat el caràcter lluitador i de subsistència dels lleidatans que fabricaven els caliquenyos a les comarques del Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià.

Lleida, 19 de febrer de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat