L’IEI acull la presentació de la nova temporada de representació del ‘Retaule de Sant Ermengol’ de la Seu d’Urgell

ORIpresentacio_retaure_st_ermengol_editora_2_6046_0_1

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha acollit aquets divendres la presentació de la nova temporada del ‘Retaule de Sant Ermengol’ de la Seu d’Urgell. El diputat a la Diputació de Lleida per la comarca de l’Alt Urgell, Antoni Navinés, ha presidit l’acte, que ha comptat amb la participació de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; del director del Retaule, Lluís Obiols, i del president del Patronat del Retaule, Jesús Galindo.

El diputat Antoni Navinés ha destacat la gran tasca que fan a la Seu d’Urgell per la cultura en general i per donar a conèixer la figura de Sant Ermengol, amb aquesta obra.

El Retaule de Sant Ermengol es representarà al Claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell, diàriament, entre els dies 3 i 11 d’agost, a partir de les 22.00 hores.

El president del Patronat del Retaule, Jesús Galindo, ha explicat que la principal novetat d’aquest any és el nou escenari “que dóna més joc, més dinamisme escenogràfic i més profunditat de camp”.

Per la seva part, el director del Retaule, Lluís Obiols, ha afegit que aquest any també atansaran encara més l’obra al públic i algunes escenes es desenvoluparan en l’àrea on estan situats els espectadors.

L’obra consta de nou quadres (el Mil•lenni, la Consagració, la Canònica, Cortiuda, el pagès sec, Llumeneres, seguici o enterrament, el Miracle de la Pluja i el quadre final). Entre quadre i quadre, un narrador explica amb brevetat el contingut de la següent escena.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha indicat que l’obra del Retaule de Sant Ermengol és un element de promoció cultural i econòmica de la Seu d’Urgell en la que participen més d’un centenar de voluntaris, entre actors i actrius, ajudants d’atrezzo, i col•laboradors.

El Retaule de Sant Ermengol és una obra medieval, en vers, que es va començar a representar l’any 1957, on s’evoca de manera plàstica uns fragments de la vida de Sant Ermengol, bisbe urgel•lità als inicis de l’onzena centúria i que s’escenifica al claustre romànic de la Catedral de la Seu d’Urgell, sobre un text literari d’Esteve Albert i Corp.

L’alcalde de la Seu d’Urgell ha indicat que el 46% de les persones que venen a veure el Retaule de Sant Ermengol procedeixen de la Seu d’Urgell o de la comarca de l’Alt Urgell i el 40% de la resta de Catalunya, dels quals només un 5% procedeixen de les comarques lleidatanes. Per aquest motiu, ha fet una crida per animar els lleidatans a veure l’obra.

Lleida, 2 d’agost de 2013
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat