La concessió de l’organització del 6th Internacional Conference on Artificial Light at Night (ALAN) al CC de la Noguera, centre gestor del PAM (Parc Astronòmic del Montsec), ha estat presentada avui a la Diputació de Lleida
ALAN 2020 se celebrarà del 16 al 18 de juny de 2020 a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i reunirà uns 200 experts internacionals en diverses temàtiques
L’Institut d’Estudis Ilerdencs acollirà, del 16 al 18 de juny del 2020, el Congrés Artificial Light At Night (ALAN) 2020. La concessió de l’organització al Consell Comarcal de la Noguera, centre gestor del Parc Astronòmic Montsec (PAM), ha estat presentada avui a la Diputació de Lleida, que serà una de les entitats impulsores d’un congrés que està considerat com el més important del món sobre contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit.
L’acte ha comptat amb el suport de la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i ha tingut la participació del vicepresident quart, Eloi Bergós; de Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera; Salvador Ribas, director científic del COU (Centre d’Observació de l’Univers); i Josep Vilajoliu, responsable de gestió del COU.
En la seva intervenció, Eloi Bergós ha felicitat Cañadell per una concessió que suposa un premi per a la tasca que es fa al COU i al PAM, que un cop més es tornen a erigir “en motor” de l’activitat econòmica a la comarca gràcies a un congrés que comptarà amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i del projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit (PLN), mentre que Cañadell ha agraït el suport de la Diputació i de l’IEI per tirar endavant un projecte que ha definit com “multidisciplinari” i que té com a objectiu “posar en comú tot el coneixement científic en aquesta matèria, des de diferents disciplines i àmbits de coneixement”.
ALAN 2020 tindrà com a escenari l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida i aplegarà uns 200 experts internacionals en diverses temàtiques relacionades amb la contaminació lumínica, com ara la legislació, tècniques i tecnologies de l’enllumenat públic, impacte social, conseqüències per a la salut de la contaminació lumínica, mesura i avaluació de la contaminació lumínica o afectació a la flora i fauna de la il·luminació de les ciutats, entre altres, ha detallat Salvador Ribas, que també ha explicat que, durant els tres dies del congrés, es realitzaran principalment sessions plenàries per a tots els assistents i workshops específics sobre assumptes més especialitzats. El contingut del congrés el determinarà el Comitè Científic Internacional, format per especialistes de tot el món, mentre que l’impacte econòmic és difícilment quantificable a dos anys vista, tot i que ha dit que, segons ha dit Ribas, el públic que atrau aquesta mena de congressos científics sol ser d’un poder adquisitiu alt.
El congrés ALAN va nàixer el 2013 a Berlín en el marc del projecte Europeu Loss of the Night Network (LoNNe 2013-2016), del qual el PAM en va formar part. Després de la primera edició a Berlín, el congrés es va celebrar a Leicester (Regne Unit) al 2014, a Sherbrooke (Quebec, Canadà) al 2015 i a Cluj (Romania) al 2016.
A partir d’aquell moment i un cop ja finalitzat el projecte europeu, el congrés va passar a ser cada dos anys. La darrera edició es va celebrar a Snowbird-Salt Lake City (Utah, EUA) els dies 12 al 14 de novembre de 2018. En aquesta edició es va anunciar que la proposta guanyadora per ser la següent seu era la del PAM per organitzar-ho a la ciutat de Lleida. A més, ALAN 2020 s’emmarca en les accions del tram final del projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit (PLN), que serà una de les fonts de finançament principal per l’organització del congrés i serà també el moment de presentar els principals resultats del projecte PLN.
Lleida, 21 de novembre de 2018
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat