L’exposició del projecte ‘Perseguits i Salvats’ viatja a Cracòvia

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

La mostra es podrà veure des d’aquest dijous i fins al 28 de febrer a l’Institut Cervantes de la ciutat polonesa. Aquest mateix espai acollirà divendres 11 la projecció del documental ‘Perseguits i Salvats’
També visita la setmana vinent Madrid, complementant la seva estada a Israel i a Polònia


El vicepresident tercer de la Diputació, Jordi Latorre, inaugurarà aquest dijous dia 10 de gener a la ciutat polonesa de Cracòvia l’exposició ‘Perseguits i Salvats. No volien que existíssim’, del projecte ‘Perseguits i Salvats’. L’acte, previst per a les 18.00 hores, se celebrarà a l’Institut Cervantes i acollirà la mostra fins al 28 de febrer. Aquest mateix espai també rebrà, divendres 11, també a les 18.00 hores, la projecció del documental ‘Perseguits i Salvats’, produït per la XAL (Xarxa Audiovisual Local).

En la seva estada a Cracòvia, Jordi Latorre estarà acompanyat per l’assessor cultural de la presidència de la Diputació de Lleida, Antoni Balasch, i per l’historiador Josep Calvet, comissari de l’exposició, que oferirà una conferència al voltant del contingut de l’exposició titulada ‘Lleida, refugio de judíos durante la Segunda Guerra Mundial’. En l’acte inaugural, també hi participarà Fernando Martínez-Vara de Rey Irezábal, director de l’Institut Cervantes de Cracòvia.

Aquesta mostra va iniciar la seva itinerància a l’Espace du Judaisme de Tolosa, un centre de referència de la cultura jueva, del 6 al 27 de juny de l’any passat. Posteriorment, es va poder veure a Sort (Pallars Sobirà, del 6 de juliol al 2 de setembre) i Vielha (Val d’Aran, del 14 de setembre al 4 de novembre), i actualment també es pot visitar a la Biblioteca Central Elias Sourasky de la Universitat de Tel Aviv, on romandrà fins al 16 de gener. A més, a partir de dimarts vinent, dia 15, també s’instal·larà al Centro Sefarad-Israel de Madrid, amb la qual cosa coincidirà en tres escenaris: Tel Aviv, Cracòvia i Madrid.

L’exposició forma part del projecte ‘Perseguits i Salvats’ de la Diputació de Lleida, el qual –a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme i amb la col·laboració d’ajuntaments i consells comarcals del territori– té com a principal objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial. A més, el projecte ha permès recuperar i senyalitzar les rutes d’evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta de sis rutes senyalitzades que transcorren per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Dins d’aquest mateix projecte s’emmarca el documental ‘Perseguits i Salvats’, basat en les investigacions de l’historiador Josep Calvet que han permès identificar els itineraris utilitzats per a la fugida de jueus a través dels ports de muntanya, els camins i les carreteres del Pirineu. Gràcies a aquesta tasca de documentació, hem començat a posar noms, cognoms i cares als protagonistes, i al documental hi participen alguns d’ells.

Tot això sense oblidar accions com la publicació del llibre ‘Perseguits i Salvats. El Pirineu de Lleida: camins de llibertat i memòria del poble jueu’, l’enregistrament d’entrevistes a diverses persones que van fugir a través dels Pirineus, o el lliurament a Rachel Firstenberg d’una carta que la seva germana Fanny li havia enviat des de Sort 1944 després d’haver creuat els Pirineus.

Podeu consultar el lloc web de l’Institut Cervantes de Cracòvia i de l’esdeveniment a:
https://cracovia.cervantes.es/es/default.shtm

Lleida, 9 de gener de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat