Les tasques de buidatge de l’Estany d’Ivars i Vila-sana acabaran aquesta setmana amb tots els objectius assolits

Estany_Ivars_02

Estany_Ivars_01

Estany_Ivars_03

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha visitat un espai que diu que ha de compaginar el seu atractiu com a pol turístic i la seva conservació com a patrimoni natural

El buidatge s’aturarà quan s’arribi al 30% de superfície emergida, mentre que les tasques de reompliment s’iniciaran entre gener i febrer

Els tècnics diuen que, ara per ara, no s’han detectat més espècies invasores més enllà del cranc americà

El president del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha visitat aquest dilluns aquest espai natural del Pla d’Urgell amb motiu de les tasques de buidatge que s’hi estan fent des del passat 1 d’octubre en el marc del projecte de restauració ecològica de l’Estany, i que, segons s’ha anunciat avui, acabaran aquesta mateixa setmana.

Durant la seva estada a la zona, que s’ha iniciat al Centre d’Interpretació de Cal Sinén, el president ha estat acompanyat pels diputats Mercè Carulla, Carles Gibert i Ramon Cónsola; així com per Rafael Panadés, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i president executiu del Consorci de l’Estany; Joan Sangrà, alcalde de Vila-sana; Joan Carles Sànchez, alcalde d’Ivars d’Urgell; Dolors Tella, directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida; Carles Esquerda, gerent del Consell Comarcal del Pla d’Urgell; i Antoni Palau, biòleg de la UdL, que ha ofert les explicacions sobre el desenvolupament del projecte.

Talarn ha destacat que la visita d’avui ha servit per veure, “en primer lloc, com ha anat el procés de buidatge i en quina situació està ara mateix l’Estany, i, després, també per poder comprovar un seguit de punts que vam aprovar al darrer consell general del Consorci, com són l’espai gastronòmic i els espais lúdics a l’entorn de l’Estany”. Tot plegat ha d’ajudar, segons el president de la Diputació de Lleida, a “acabar de configurar aquest espai turístic i ambiental importantíssim que tenim a les terres de Ponent i també a millorar la situació mediambiental de l’Estany”, tot compaginant les seves dues funcions, com a pol turístic i com a patrimoni natural.

Els detalls tècnics sobre el buidatge els ha ofert Antoni Palau, biòleg de la UdL, que ha avançat que l’operació acabarà aquesta setmana. “Avui per avui encara no tenim dades analítiques, però les tindrem aquesta setmana”, ha dit, i a partir d’una reunió del comitè d’experts, “decidirem el calendari dels propers mesos. Tot fa pensar que ara hi ha un 20% de superfície emergida i voldríem arribar a un 30%; ara el nivell de l’aigua està baixant a una mitjana d’uns 8 centímetres al dia, i això vol dir que, en 2-3 dies aproximadament ja arribarem al 30%, i en aquell moment aturaríem ja el que és el buidatge”, ha precisat.

Palau ha detallat que s’ha anat fent un seguiment de la qualitat de l’aigua, i també dels sediments, que és “un dels aspectes més importants” i, tot i que no disposen encara de dades analítiques, “l’aspecte visual s’ajusta perfectament a allò que volíem aconseguir”.

Per tant, ha insistit Palau, en principi tot va segons el previst, i “aquesta setmana decidirem si aturem el buidatge, que amb tota probabilitat serà que sí; probablement mantindríem l’Estany amb aquest 30% aproximat de superfície emergida fins ben bé mitjan gener-principis de febrer, i a partir d’aquest moment començaríem a recuperar la cota de l’Estany” mitjançant un reompliment que es farà derivant la dotació d’aigua de reg del Canal d’Urgell cap a l’Estany, i que no s’ha marcat cotes, sinó que “arribarem fins on puguem”.

Pel que fa a les espècies invasores que han pogut trobar fins ara, Antoni Palau ha explicat que han comprovat que “hi ha el cranc americà, que ja ho sabíem, però per sort no s’ha trobat ni cloïssa asiàtica ni muscle zebrat”. El biòleg ha remarcat que erradicar aquestes espècies és impossible, i que el que fan és “retirar tots els exemplars que es veuen”, però és “una feina inabastable, perquè s’hauria d’assecar tot l’Estany”.

Quant al volum d’aigua desembassada, Palau ha dit que ara per ara no es pot quantificar, però que s’estan duent a termes vols amb un dron per aconseguir uns aixecaments topogràfics que els serviran per determinar-ho amb precisió. “Ara no tenim una estimació de l’aigua que pot quedar; probablement deu quedar al voltant d’un terç del volum inicial, que era uns 2,5 hectòmetres cúbics, però és una estimació”.

També s’ha referit a la reconcentració de fauna i d’espècies que s’està produint arran de l’operació de buidatge, ja que hi ha més densitat i l’Estany esdevé un pol d’atracció com a recurs alimentari. En qualsevol cas, Palau ha dit que l’objectiu fonamental de l’operació de buidatge, que era renovar i millorar la qualitat de l’aigua, s’està aconseguint.

 

Estany d’Ivars i Vila-sana, 23 de novembre de 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat