Les històries de vida de 10 refugiats jueus fugint de l’Holocaust, a una exposició de l’IEI

PERSEGUITS_I_SALVATS

La mostra s’inaugurarà el pròxim 7 de setembre i es podrà veure a la Sala Gòtica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs fins al 26 d’octubre

Els testimonis reals i colpidors de 10 refugiats jueus que van fugir de l’Holocaust creuant els Pirineus seran recollits en l’exposició que es podrà veure a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) a partir del 7 de setembre sota el títol de “Fugint de l’Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial”.

A partir de les històries de vida d’aquestes persones, la mostra s’endinsarà en un dels episodis més durs: la persecució de milions de jueus per part del règim nazi a Alemanya i als territoris ocupats durant la Segona Guerra Mundial.

Un gran nombre de jueus que vivien a Europa van morir a conseqüència de la persecució del règim nazi. Alguns d’ells van fugir a través dels Pirineus, protagonitzant un dels episodis més desconeguts del passat recent en el qual Catalunya va tenir un gran protagonisme.

L’exposició, que es podrà veure a la Sala Gòtica de l’IEI fins al 26 d’octubre, farà un recorregut històric d’aquell període a través del testimoni de 10 jueus que van iniciar la seva particular evasió a través dels Pirineus i que van viure situacions de tot tipus.

La mostra es complementarà amb un mapa on es mostraran els camps d’extermini nazi a Europa i les rutes de pas dels jueus a Catalunya, així com l’exposició de diferents objectes i documents cedits per alguns dels seus protagonistes.

Aquesta exposició neix del projecte ‘Perseguits i Salvats’ una iniciativa local de projecció internacional impulsada per la Diputació de Lleida que ha fet possible la recuperació de cinc rutes de fugida del poble jueu pel Pirineu de Lleida i un reconeixement a la solidaritat entre dos pobles, el jueu i el català.

L’exposició “Fugint de l’Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial” té relació amb el discurs museogràfic d’una exposició prèvia al Museu d’Història de Catalunya. No obstant això, la mostra original s’ha adaptat totalment a la realitat lleidatana.

La mostra programarà tres visites guiades: el 17 de setembre (12.30 hores), el 6 d’octubre (18.30 hores) i el 23 d’octubre (12.30 hores), a càrrec de l’historiador Josep Calvet.

Lleida, 10 d’agost de 2016

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat