L’Agrupació de Fallaires d’Alins ha obsequiat la Diputació de Lleida amb una falla
La Diputació de Lleida ha acollit aquest dilluns la presentació de la baixada de les Falles d’Alins, que se celebra el 23 de juny coincidint amb la festa major del municipi i amb l’objectiu d’ensenyar, divulgar i conservar aquesta tradició pirinenca.
L’Associació Cultural i de Fallaires organitza aquest esdeveniment que es va reprendre fa gairebé 30 anys, després d’una època en que es va deixar de practicar. És una de les festes més conegudes del Pallars Sobirà i cada any aplega centenars de persones que omplen el poble la nit de Sant Joan.
Aquest any, la Vall Ferrera ja ha arribat al 100% de l’ocupació hotelera, ja que s’espera l’arribada d’unes 3.000 persones.
La presentació s’ha celebrat a la Diputació de Lleida, que hi dona suport a través del Patronat de Turisme i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs per tal de promoure i fer difusió d’aquesta tradició que és un actiu cultural i turístic del Pirineu.
En nom de la corporació i com a diputat del Pallars Sobirà, el vicepresident tercer, Gerard Sabarich, ha acompanyat l’alcalde d’Alins, Josep Maria Lladós, el president de l’Associació Cultural i de Fallaires, Vicenç Lladós, i el fallaire Andrés Domingo.
Sabarich ha afirmat que amb les falles el Pirineu té un projecte excepcional, que genera riquesa, turisme i repercuteix molt positivament en tota la comarca.
L’alcalde d’Alins, Josep M. Lladós, ha assenyalat que el consistori té el deure i l’obligació de mantenir les falles i ha agraït la feina feta per l’Associació de Fallaires que hi estan treballant durant tot l’any per preparar-ho.
Cal recordar que la Unesco, a través del seu Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni, va anunciar al desembre de 2015 la inscripció de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus a la seva llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
En aquest petit poble de 80 habitats de la Vall Ferrera, les falles no es corren sinó que es baixen amb dos descensos simultanis.
Per una banda, una baixada oberta a tothom des del turó de Sant Quirc d’Alins, amb un total de 250 falles acompanyades de 25 fallaires que actuen com a punts de referència i que els guien per evitar incidències durant la baixada.
I per altra banda, una segona baixada d’un grup de 50 fallaires experimentats, que fan el descens des del Botanal.
Tots dos grups arriben al centre del poble i es dirigeixen a la Falla Major de la plaça, on els més de 250 fallaires dipositen la seva Falla a la gran foguera.
També es prepara un sopar popular amenitzat pels trabucaires de Tremp i els grallers de Sort.
En agraïment al suport rebut, l’Associació de Fallaires d’Alins ha obsequiat la Diputació de Lleida amb una falla.
Lleida, 19 de juny de 2017
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat