La segona edició del projecte ‘Fem Sectors’, que compta amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, s’ha dut a terme en set centres educatiusLa COELL atansa els oficis a més de 600 alumnes d’instituts de Lleida
Les empreses tecnològiques han resultat les més atractives per al jovent, independentment de la professió que vulguin exercir, segons l’enquesta realitzada per Confederació d’Organitzacions Empresarials de les Terres de Lleida (COELL) en el marc de la segona edició del ‘Fem Sectors’. El projecte, que ha tingut per lema “Inspira’t. (In)forma’t. Joves i oficis, noves oportunitats de futur”, i que compta amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, s’ha dut a terme en set instituts de Lleida, on més de 600 alumnes han participat en xerrades, visites i tallers amb l’objectiu de dignificar i millorar la visió dels oficis professionals entre joves i famílies, i donar a conèixer les oportunitats laborals dels sectors productius del territori.
Les principals conclusions de l’estudi posen l’accent en el fet que, entre els i les joves, encara hi ha una visió molt esbiaixada dels oficis, de manera que les noies s’inclinen més pels sectors relacionats amb la salut i l’educació, mentre que els nois se senten especialment atrets per la informàtica i els cossos de seguretat. Destaquen, a més, aspectes com la diversió, que consideren molt important, i el que pensen els altres a l’hora de valorar una professió.
“Cal fer veure al jovent, en general, que avui els oficis depenen en gran part de la tecnologia i que, en la majoria de sectors, tot depèn de saber fer-ne ús perquè la maquinària funcioni i el control sobre la producció sigui efectiu”, ha manifestat Josep M. Gardeñes, president de la COELL. “Hem de ser capaços de transmetre a la societat entre tots —administracions, empreses i el món educatiu— que a les empreses dels sectors productius hi ha moltes oportunitats laborals, amb perfils cada dia més qualificats, i que prestigiar els oficis és donar possibilitats de futur al jovent”, ha dit Gardeñes.
Per la seva part, el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, ha destacat que aquest projecte suposa una eina molt important per donar a conèixer i posar en valor les oportunitats laborals que els sectors professionals de Lleida poden oferir als joves, així com acostar la Formació Professional a la realitat i necessitats de les empreses del territori. “Acostar administració, empresa i formació és un dels eixos fonamentals per al desenvolupament econòmic del país” i aquest és un dels objectius amb què treballa la Diputació de Lleida per retenir el talent i fitxar la població al territori.
L’alumnat de l’IES Guindàvols, l’IES Maria Rúbies, l’INS Torre Vicens, l’IES Caparrella, l’IES Torre Queralt, l’IES Ronda i l’INS Castell dels Templers que ha participat en el Fem Sectors 2022 ha pogut gaudir de les diferents xerrades de l’empresariat i dels agents socials col·laboradors en el projecte, de les visites a les empreses i centres de treball, i de sessions de treball dedicades a detectar com atansar les professions al jovent i a les famílies.
A les xerrades del ‘Fem Sectors’, que s’emmarca en l’Agenda Compartida per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, han participat aproximadament 500 alumnes de 4t d’ESO, i a les visites, uns 110 alumnes de cicles formatius. Aquests últims han pogut conèixer de prop els oficis a través de les empreses Projectes Modulars Prefabricats (PMP) Prêt-à-porter cases, Fustes Borniquel, Saufer i Noumape, dels sectors de la construcció, de la fusta, de les instal·lacions i les fotovoltaiques, respectivament.
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat