Les diputacions d’arreu de l’Estat exigeixen més protagonisme de les entitats locals en el repartiment de fons europeus ‘Next Generation’

Curro Vallejo

Reunión de la Comisión de la FEMP (4)

Almeria1

Els presidents i representants dels governs provincials, reunits avui a Almeria, han dissenyat un full de ruta conjunta per donar veu als governs amb menys recursos i reimpulsar l’economia i l’ocupació des del municipalisme

El vicepresident Ferran Accensi ha reivindicat el paper que tenen les administracions provincials com a impulsores de la recuperació de l’economia local, en la lluita contra el despoblament i en el repartiment just dels fons europeus de recuperació

La Diputació d’Almeria s’ha convertit aquest divendres en la capital del municipalisme i de la reivindicació del poder local com a motor de canvi i progrés de tots els pobles de l’Estat. El Pati de Llums de la institució provincial ha estat l’escenari que ha acollit la trobada de diputacions d’arreu de l’Estat organitzada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

En la trobada, els presidents i representants dels governs provincials han dissenyat un full de ruta conjunta que servirà per donar veu als governs amb menys recursos i alhora per reimpulsar l’economia i l’ocupació des dels municipis. El consens i unanimitat entre tots els representants institucionals ha estat la tònica dominant d’una trobada en la qual s’ha acordat exigir un major protagonisme de les entitats locals en el repartiment dels fons europeus per a la recuperació econòmica, especialment ara, després de la crisi generada per la Covid-19.

Ferran Accensi, vicepresident de la Diputació de Lleida, ha estat l’encarregat de donar veu a l’ens lleidatà en aquesta trobada, la qual explica que ha servit per posar en valor les reivindicacions compartides pels governs provincials. En aquest sentit, el vicepresident considera que el paper de les administracions supramunicipals és essencial a l’hora de donar suport al creixement i creació de riquesa i ocupació als municipis del territori, especialment els més petits, molt afectats per la crisi sanitària. “Estic convençut que d’aquesta trobada emanaran polítiques que es convertiran en accions efectives per la recuperació econòmica dels municipis que més ho necessiten i que a la vegada serviran per combatre el despoblament, un problema generalitzat arreu de l’Estat”.

Entre els assumptes acordats a l’ordre del dia de la reunió destaca l’adhesió de tots els representants provincials al manifest dels governs intermedis sobre els fons de recuperació, en el qual es demana que la Unió Europea reconegui les entitats locals com a aliades estratègiques en el desenvolupament dels fons per tal que cap territori es quedi enrere.

Així mateix, el manifest també demana una dotació dels fons ‘Next Generation’ per a les entitats locals amb el propòsit que aquestes puguin continuar garantint els drets i oportunitats del territori i la ciutadania i, al mateix temps, que els estats membres assegurin mecanismes efectius de permanent diàleg perquè participin en la planificació, execució i seguiment dels plans de recuperació.

A la reunió també s’ha donat compte d’un altre document clau, la declaració sobre els continguts del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola de la FEMP, en què es demana que les entitats locals percebin el 15% dels fons que les comunitats autònomes rebran d’Europa i del Govern d’Espanya en ajudes directes per a PIMES i autònoms, 15.000 milions d’euros, un cop descomptades les despeses de sanitat. La distribució d’aquests fons als ajuntaments es determinarà en funció de la població.

Ferran Accensi ha aprofitat l’ocasió per convidar els representats territorials de l’Estat a la Fira ‘Municipàlia’, que tindrà lloc del 19 al 21 d’octubre a Fira Lleida i la qual espera que en vindrà una gran representació.

La jornada ha començat aquest matí amb una foto de família amb tots els representants institucionals i ha finalitzat a la Diputació d’Almeria, on s’han dut a terme les  diferents reunions de treball.

Almeria, 17 de setembre de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat