Les comarques de Lleida reivindiquen la seva importància en la lluita contra la crisi climàtica

El vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, defensa el paper de pagesos i ramaders, els boscos, el consum responsable i el turisme verd

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, ha reivindicat aquest divendres les comarques de Ponent i del Pirineu lleidatà com el gran pulmó verd de Catalunya i ha remarcat la importància de cuidar aquest entorn per ajudar a lluitar contra l’emergència climàtica a Catalunya. Ho ha dit durant la primera cimera catalana contra la crisi climàtica, organitzada per la Generalitat a Barcelona. Latorre creu que els quatre grans objectius per poder lluitar contra la crisi climàtica a la demarcació és donar la importància que es mereixen als pagesos i ramaders, que cuiden el territori, evitar els grans incendis forestals que poden afectar el Pirineu, educar la ciutadania per a un consum responsable i promoure el turisme verd.

En una mesa de diàleg sobre la col·laboració de les administracions públiques, amb participació de les entitats municipalistes, les quatre diputacions, l’àrea metropolitana de Barcelona i l’ajuntament de la capital catalana, s’han posat sobre la taula les diverses mesures que poden aportar aquestes institucions per reduir els efectes de l’escalfament global.

Latorre ha recordat que la meitat de la demarcació de Lleida són boscos i bona part de la resta són conreus, i per tant genera poca contaminació però és crucial per reduir-la. Tot això, ha dit, està en risc a causa del despoblament, ja que si s’abandonen cultius i pastures, l’impacte del canvi climàtic serà més important. Com a exemple, ha explicat que els arbres de fruita dolça són uns grans captadors de CO2, però alhora la baixada de preu de la fruita dolça els posa en risc. Per això, ha animat els presents a consumir més fruita dolça lleidatana, cosa que ha arrencat els aplaudiments del Teatre Nacional de Catalunya. També ha recordat que en el gran incendi de la Ribera d’Ebre, allà on hi havia cultius es creava un tallafoc natural que dificultava l’expansió del foc.

Justament, Europa té tres grans zones susceptibles de patir en el futur grans incendis forestals com els de Califòrnia, Austràlia o l’Amazònia: la Selva Negra, els Alps i els Pirineus. Per això, la Diputació subvencionarà les calderes de biomassa per ajudar l’economia circular i gestionar millor uns boscos que fins fa uns anys es pensava que era gairebé impossible que cremessin.

Latorre també ha instat a fomentar l’educació de la ciutadania en un consum responsable, sostenible energèticament i ambientalment, de producció propera per ajudar els productors a cuidar el territori. El quart i últim gran objectiu de la Diputació, ha explicat, és fomentar el turisme verd i els turistes verds, amb impacte ambiental zero sobre el territori. El turisme representa el 12% del PIB del territori, però es vol que sigui sostenible.

Latorre ha acabat la intervenció oferint les comarques de Lleida i el Pirineu com a seu d’una propera cimera catalana pel clima.

Barcelona, 17 de gener de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat