Com cada any es faran al Refugi de Conangles i l’Alberg Era Garona entre els dies 20 i 27 de juliol i acolliran 96 joves de tot l’Estat espanyol de 6 a 17 anys
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president de l’Associació contra el Càncer a Lleida (AECC), Sisco Maranges; el participant de les edicions de les colònies del 2022 fins al 2024, Abel Mor; el monitor de colònies, Mateu Aventin, i el coordinador de colònies i psicòleg de Pirineu i Aran, Jordi Arjó, han presentat la 25a edició de les colònies i campaments que l’AECC organitza a la Val d’Aran al Refugi de Conangles i l’Alberg Era Garona entre els dies 20 i 27 de juliol. També hi han assistit la mare d’Abel Mor, Sílvia Cano, i la gerent de l’AECC a Lleida, Eva Figuera, entre d’altres.
Joan Talarn ha destacat que “aquesta iniciativa és molt més que una activitat d’estiu: és un projecte de vida que durant un quart de segle ha contribuït a millorar la qualitat de vida de molts infants i famílies, oferint-los una setmana de convivència, alegria i il·lusió en un entorn privilegiat com és el nostre Pirineu”. Ha afegit que “el projecte parla de compromís, de vocació i d’una gran xarxa humana formada per monitors, professionals sanitaris, voluntaris i col·laboradors, que han fet possible que aquestes colònies siguin tota una experiència transformadora i esperançadora per a tots els usuaris”.
Tal com ha explicat Sisco Maranges, la feina que fan els monitors és espectaculars a l’hora que ha destacat la bona acollida que, des de sempre han tingut amb els pares i mares. De fet, ha coincidit amb Abel Mor en assenyalar que els nens i nenes que s’hi estan s’obliden, per uns dies, de la malaltia i “ningú és superior a ningú”, ha afegit Mor. A més, ha dit que el fet que coneguin gent que està en la seva mateixa situació els fa sentir més còmodes.
Les colònies —que enguany acolliran 96 joves de tot l’Estat espanyol— estan obertes a nens i nenes entre 6 i 17 anys que tinguin o hagin tingut càncer. Concretament les colònies es faran a l’Alberg Era Garona, a Salardú, i donaran cabuda a 76 nenes i nens d’entre 6 i 15 anys. Durant la seva estada -—amb un nombrós equip tècnic de monitors, pediatres, infermers, psicooncòleg i voluntaris— es faran activitats de senderisme, excursions, rafting, educació ambiental, piscina, tallers de música, pintura, ball, jocs a l’aire lliure i de taula, manualitats, gimcana, activitats solidàries, festes i vetllades.
Els campaments es reserven a joves entre 15 i 17 anys i tindran lloc al Refugi de Conangles, amb una capacitat per a 20 usuaris. Es faran activitats de senderisme, excursions, treballs solidaris, ràfting, educació ambiental, projecte de cura de la natura, ball, jocs, gimcana, festes i vetllades, espais per compartir i de solidaritat, i educació emocional. Mateu Aventin ha qualificat aquesta experiència com a “brutal. En primer lloc, perquè la ubicació és immillorable; en segon lloc, pel que implica tenir infants que venen de tot arreu i, en tercer lloc, per la peculiaritat de les persones que venen que tenen o estan en procés de cura del càncer”.
Jordi Arjó ha explicat que hi ha una capacitat màxima de 99 participants però que, a última hora, tres d’ells no podran desplaçar-se i s’ha quedat en 96. A més ha ressaltat el fet que dels participants, 36 són de Catalunya, dels quals 5 són de Lleida; 23 d’Andalusia, 16 de Canàries; 5 de Castellà-Lleó, 7 d’Astúries; 3 d’Aragó; 3 de Madrid; i un de Cantàbria, les Illes Balears i Euskadi.
Lleida, 9 de juliol de 2025
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat