L’Aula Magna de l’IEI acull una nova sessió del primer Club de Lectura de documents de Lleida

Club_lectura_02

Club_lectura_01

Club_lectura_sessió_10_maig_01

Va celebrar una sessió aquest dimecres, en una iniciativa impulsada per l’Ateneu Popular de Ponent, el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià i set arxius de la demarcació de Lleida, entre els quals hi ha el Servei d’Arxius, Estudis i Informació de la Diputació, i el Servei d’Arxius i Llegats de l’IEI

 

El Servei d’Arxius, Estudis i Informació de la Diputació de Lleida va celebrar aquest dimecres, a l’Aula Magna de l’IEI, una nova sessió del primer Club de Lectura de documents impulsat per l’Ateneu Popular de Ponent i el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià que aglutina set arxius de la demarcació de Lleida i que centren la seva primera activitat al voltant del concepte de la mort.

 

Concretament, es va tractar un informe de l’any 1910 sobre la pèssima situació de l’antic Hospital de Santa Maria, i especialment el servei que prestava aquest hospital. Atenia pobres, presoners, ferits en disputes i també militars. Durant la sessió també es va treballar l’escriptura notarial de 1914 del traspàs d’aquest hospital des de l’ajuntament a la Diputació.

 

Aquesta és una sessió més de les programades a l’Arxiu Històric de Lleida; a l’Arxiu Diocesà de Lleida; a l’Arxiu Municipal de Lleida; a l’Arxiu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; a l’Arxiu Capitular de Lleida i a l’Arxiu de la Diputació de Lleida, que han anat organitzant jornades, amb un èxit total d’aforament, sobre la mort. Ara, només queda la jornada del 31 de maig que es farà a l’Arxiu de la Universitat de Lleida.

 

El passat dia 10 de maig, també a l’Aula Magna de l’IEI, es fa fer una sessió organitzada pel Servei d’Arxius i Llegats de l’IEI, on es va treballar un romanç sobre els “enterros” a Lleida, així com recordatoris de funerals i fotografies fúnebres del Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

 

En totes les sessions, de la mateixa manera que els clubs de lectura de les biblioteques, s’ha debatut documents de cadascun dels arxius de la ciutat que estan relacionats amb la vida quotidiana i la mort a la ciutat de Lleida.

 

Així, els participants del club han pogut tenir a les mans i debatre documents tals com Inventaris post mortem i testaments de diferents èpoques; reglaments de fossers (enterradors), els protocols per l’enterrament d’un bisbe del segle XVI; romanços sobre el costum dels enterros  a Lleida, recordatoris de difunts, així com documents referents a la situació de l’Antic Hospital de Santa Maria just en el moment de passar de municipal a provincial. Les fotografies sobre el tema de la mort han estat un complement que ha ajudat a endinsar-se en la qüestió als seus participants.

 

Les sessions finalitzaran el dia 7 de juny, jornada en la qual els participants en el club de lectura i totes les persones interessades realitzaran una visita guiada al cementiri de Lleida a la qual no caldrà inscriure’s.

 

 

Lleida, 25 de maig de 2023

 

 

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat