L’Àrea d’Igualtat de la Diputació i ‘Sàpiens’ organitzaran cinc actes de desgreuge a les dones que van patir la repressió acusades de ser bruixes a les comarques de Lleida i Aran

Presentació del documental Bruixes

La Seu d’Urgell, Cervera, Bossòst, Bellcaire d’Urgell i Torrefarrera acolliran esdeveniments amb la projecció del documental ‘Bruixes, la gran mentida’ i taules de debat

 

“Als quatre municipis es van produir actes de violència que, en part, és origen de moltes de les actituds masclistes que encara perduren a les nostres societats”, diu la diputada Helena Martínez

 

L’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida i ‘Sàpiens’ organitzaran aquest any 2022 cinc actes de desgreuge a les dones que al llarg de la història van patir la repressió acusades de bruixeria. L’eix d’aquestes accions seran la projecció del documental ‘Bruixes, la gran mentida’, produït per ‘Sàpiens’ i que ahir va ser emès per TV3 en l’espai ‘Sense ficció’. L’emissió va fer un 12’3% del share i 273.000 espectadors, situant-se entre els 10 programes més vistos del dia i dels més vistos del prime time. Els actes se celebraran a cinc de les moltes poblacions de Lleida, Pirineu i Aran que van viure episodis de cacera de bruixes, com la Seu d’Urgell, Cervera, Bossòst, Bellcaire d’Urgell i Torrefarrera.

 

En la realització del film ha col·laborat l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida “amb la voluntat de contribuir a un exercici de reparació de justícia històrica envers totes aquelles dones que van patir la repressió i un nivell de violència extrem que, en part, és origen de moltes de les actituds masclistes que encara perduren a les nostres societats”, segons ha manifestat la diputada Helena Martínez.

 

‘Bruixes, la gran mentida’, dirigit per Joanna Pardos amb la realització de Roman Parrados, ambdós especialistes en investigacions històriques, connecta la repressió dels segles XV i XVII amb la violència de gènere del present a través de l’exposició d’uns casos concrets, com la recreació del judici a Jerònima Hugueta, la Carabassera, a la Seu d’Urgell, i les anàlisis d’una varietat d’especialistes en diferents matèries, des de la històrica a la judicial, passant per la cultural i la sociològica. El documental és fruit del monogràfic que la revista Sàpiens va realitzar sobre aquest fenomen.

 

Helena Martínez, que dilluns va assistir a la presentació del documental a la localitat de Caldes de Montbui, recorda que “les nostres comarques van ser focus d’aquestes barbaritats i és necessària aquesta acció de desgreuge de la societat actual”. L’Àrea d’Igualtat organitzarà actes públics singulars amb la col·laboració dels cinc ajuntaments, que tindran com a eix la projecció del documental, taules rodones i accions locals específiques en record d’aquelles dones que van patir cacera, tortura i mort acusades de bruixeria.

 

A Cervera, la Segarra, se celebrarà al mes de març, coincidint amb un gran acte de reparació en el qual treballa la Paeria. Consten cinc dones jutjades pel tribunal de la Batllia de Cervera.

 

A Bossòst, la Val d’Aran, es realitzarà a la primavera, reivindicant el Pla de Bruishes, un indret en què és estesa la creença que era lloc màgic de celebració d’aquelarres. El Pirineu va ser un dels primers focus on es van registrar assenyalament de dones acusades del “crim de bruixeria”.

 

A la Seu d’Urgell, l’Alt Urgell, serà al mes de juny. El documental el fil conductor del judici contra Jerònima Hugueta, La Carabassa, de la Seu, i estan acreditades 12 dones jutjades a la comarca.

 

A Bellcaire d’Urgell, la Noguera, on Joana Rosella, jutjada pel veguer i Batlle de Balaguer va ser executada el 1547, se celebrarà al mes d’octubre, i es recordaran altres 11 dones jutjades a la Noguera.

 

El cicle es tancarà a Torrefarrera, Segrià, on es farà desgreuge d’Antònia Balaguera, exiliada a Torrefarrera i finalment jutjada i condemnada a assots i desterrament, i d’altres 12 dones jutjades a la comarca.

 

Lleida, 26 de gener de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat