L’Abadia de Montserrat s’interessa per l’exposició dels 140 anys de la Impremta de la Diputació

Visita_Expo_01

Visita_Expo_04

Visita_Expo_03

El monjo Valentí Tenas l’ha visitat aquest divendres acompanyat del comissari de l’exposició, Dionís Gutiérrez

 

L’any 2014 l’Abadia va cedir a la Diputació 24 caixes de la tipografia que havien utilitzat entre els anys 40 i 60 per imprimir la Bíblia en català i en la qual hi havia la ela geminada

 

Es calcula que més de 1.200 persones han visitat l’exposició fins al moment

 

Un representant de l’Abadia de Montserrat, el monjo Valentí Tenas, ha visitat aquest divendres l’exposició ‘A tota màquina-140 anys d’impremta a la Diputació de Lleida’, que commemora els 140 anys de funcionament de la Impremta de la Diputació de Lleida i que restarà oberta al públic fins al 9 d’octubre.

 

Tenas –acompanyat del comissari de l’exposició, Dionís Gutiérrez–  havia estat l’encarregat del manteniment del material de la impremta que havien utilitzat els monjos de Montserrat entre les dècades de 1940 i 1960. L’any 2014, Valentí Tenas va fer la cessió a la Diputació de 24 caixes de la tipografia que havien utilitzat en aquelles dècades per imprimir la Bíblia en català, entre la qual apareixia la tipografia de la ela geminada.

 

Segons ha reconegut Dionís Gutiérrez, “poder tenir aquesta tipografia “va ser molt satisfactori perquè des que l’any 1882 es crea la Impremta de la Diputació fins al 2014 no s’havia tingut”.

 

L’exposició –que està oberta a l’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs des del passat 8 de setembre– ha rebut la visita de més de 1.200 persones, entre particulars i escoles. Precisament, aquest divendres, sis classes de Maristes-Montserrat ha fet la visita, unint-se a escoles com el Col·legi Sant Jaume-Les Heures; o el segon curs del Cicle Formatiu de Disseny i edició de publicacions impreses i multimèdia i el segon curs del CFGM de Preimpressió digital, entre d’altres.

 

‘A tota màquina-140 anys d’impremta a la Diputació de Lleida’ inclou una màquina rotoplana tipogràfica fabricada el 1923 recuperada de la desapareguda Impremta Mariana, la qual va cedir tot el seu material tipogràfic a la Diputació de Lleida. També s’ha pogut veure l’original del Butlletí Oficial de la Província que va donar peu a la posada en marxa de la Impremta, el llibre d’actes de la Diputació Provincial on es prenen els acords per la seva creació i unes caixes tipogràfiques, entre d’altres peces i elements.

 

La maquinària exposada i altres elements relacionats a la història de la impressió a la Diputació quedaran exposats, a partir del dia 10 d’octubre a la Sala Temàtica de la Impremta, situada al Complex de la Caparrella.

 

Lleida, 7 d’octubre de 2022

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat