La temporada de l’oli de les Garrigues inicia la temporada amb la Festa de l’oli ‘La Primera Premsada. Oli, art i gastronomia de la Granadella’

Fira_Oli_Granadella01

Fira_Oli_Granadella02

Se celebrarà el dia 3 de novembre i serà inaugurada per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà

 

El vicepresident tercer de la Diputació, Antoni Navinés, i el diputat Carles Gibert han participat aquest dilluns en la roda de premsa de presentació de la Festa de l’oli ‘La Primera Premsada. Oli, art i gastronomia de la Granadella’, que se celebrarà el 3 de novembre.

 

La presentació -que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació- ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó; i el president de la Cooperativa de la Granadella, Ramon Barrull.

 

La Fira -que serà inaugurada per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà- dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l’oli nou a Catalunya i comptarà amb activitats diverses que aniran des de l’apadrinament de l’oli nou, a càrrec del director de la revista Cuina, Josep Sucarrats; el lliurament del Premi ‘Primera Premsada 2019’, que recaurà en l’investigador de l’IRTA, Agustí Romero, com a reconeixement a la labor d’investigació o divulgació de l’oli d’oliva verge extra, tal i com ha explicat Llauradó.

 

També se celebrarà una jornada sobre “Eines per donar valor afegit a l’oli verge extra”, que Barrull ha qualitat com a important pel fet que es reflexionarà sobre quin a ha de ser la ruta que prengui l’oli Premium.

Destaca també el 4rt Concurs de Gravat Ràpid i “Happening” artístic, que enguany serà sobre el tema ‘Rebrotem’; o la 3a cursa i marxa ‘La Primera Premsada’, puntuable per la Lliga de Ponent, que comptarà amb tres recorreguts, dos cronometrats en format cursa i un en format marxa, amb 5, 10 i 8 quilòmetres respectivament, i que ja compta amb 200 inscrits. Tots els recorreguts passen en la seva totalitat per camins no asfaltats i per racons amb molt d’encant com el camí de la Font de l’Hereu o el camí de la Cova del Moro amb les espectaculars vistes a Bovera i a la Ribera de l’Ebre.

Durant tot el matí es podrà visitar el Museu de l’oli de Catalunya, ubicat a la cooperativa de la Granadella, on es posarà en marxa l’antiga maquinària del molí d’oli de la cooperativa, que data de l’any 1920. A més a més, davant del Museu, hi haurà una mostra de productes artesans de proximitat.

A les 9.00 hores davant la Plaça de les escoles, hi haurà un esmorzar popular de brasa on es podrà degustar l’oli nou, i a les 14.00 hores, al Centre 1 d’octubre de la Granadella, es realitzarà un dinar amb el menú degustació “Oleum”, on es maridaran diferents tipus d’oli amb plats tradicionals. Per cloure la jornada es farà  l’entrega de premis: “Primera Premsada” i Concurs de gravat ràpid.

Navinés, de la seva banda, ha recordat la línia d’ajuts per fires de què disposa la Diputació, una eina necessària pels municipis per tal de garantir que es puguin celebrar tot tipus de certàmens arreu del territori i es posi en valor cadascuna dels municipis.

 

Lleida, 28 d’octubre de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat