La reedició del facsímil de la revista ‘Vida lleidatana’, del 1926, encapçala l’intens Sant Jordi de l’IEI

Actes IEI-3 - web

Actes IEI-1 - web

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha presentat aquest dimecres tots els actes programats i les publicacions editades amb motiu de la Diada de Sant Jordi, i que s’emmarquen dins el 75è aniversari de l’IEI

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presentat aquest dimecres a l’Aula Magna de l’IEI tots els actes programats i les publicacions editades de cara a aquest Sant Jordi, entre les quals destaca el facsímil de la revista ‘Vida lleidatana’, un volum que ha estat presentat avui.
Reñé, que ha estat acompanyat per la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, i per la directora, Montserrat Macià, ha volgut destacar la importància d’aquesta reedició de ‘Vida lleidatana’, consistent en una transcripció literal del que van ser totes les revistes d’aquesta publicació durant el seu primer any d’història, el 1926. La publicació es va editar fins al 1931 i és un testimoni de la vida cultural tant a la ciutat de Lleida com a les comarques del territori durant el període prerepublicà, una època, ha dit Reñé, que “ara posem en valor amb aquesta reedició, i ho fem coincidint amb el 75è aniversari de l’IEI”. Segons el president de la Diputació, ‘Vida lleidatana’ era una mostra que a Lleida “s’apostava pel prestigi intel·lectual” i ja permetia apreciar, en aquella època, “la importància de la premsa de proximitat i en llengua catalana”.
Deixant de banda ‘Vida lleidatana’, els actes que l’IEI ha preparat per Sant Jordi han estat desgranats per Montserrat Macià, que els ha articulat en tres eixos. En un primer eix hi ha situat les col·laboracions editorials de l’IEI amb altres institucions i entitats. En aquesta línia, s’inclouen les presentacions dels llibres amb els quals els diaris ‘Segre’ i ‘La Mañana’ obsequiaran als seus lectors: el primer és ‘El Pirineu fa 60 anys. Un record de l’obra de Josep Maria Espinàs’, que serà presentant aquest dijous a l’IEI en presència dels seus autors (Roser Banyeres, Jaume Barrull i Jordi Rulló) i del mateix Josep Maria Espinàs; el segon, l’obra guanyadora del 27è Premi Josep Lladonosa d’història local dels Països Catalans, ‘Enginyers i regants. El Canal d’Aragó i Catalunya (1896-1940)’, escrita per Josep Joan Mateu González, que serà presentat divendres també a l’Aula Magna de l’IEI. També s’inclouen en aquest apartat la presentació, el dissabte a la tarda, del llibre biogràfic ‘Maria Mercè Marçal. Una vida’, de Lluïsa Julià, i l’obra ‘Guimerà Vallsanta’, entre d’altres.
En un segon eix, s’hi inclouen les novetats editorials en què ha participat l’IEI, en aquest cas encapçalades per l’esmentada ‘Vida lleidatana’. Dins d’aquest capítol, s’inscriuen també ‘La Catedral Nova de Lleida’, de Ximo Company, Meritxell Niñá i Isidro Puig, que forma part de la col·lecció Clau de Volta; ‘La Guerra del Francès a Catalunya: una nòmina del seu poder polític (1808-1814)’, de Quintí Casals; l’edició en anglès de ‘Perseguits i salvats’, que properament també veurà la llum en hebreu; ‘De la litografia a la paleontologia’, una obra d’Antoni Lacasa sobre la pedrera de Meià; i ‘Felip Solé i Olivé’, una biografia que veurà la llum properament i que ha anat a càrrec de Josep Varela.
El tercer i darrer eix d’activitats programades per Sant Jordi a l’IEI tenen un caire més lúdic i menys erudit, i van adreçades a un públic més familiar. En aquest grup hi trobem, per exemple, el dissabte 22 la participació en la recepció als escriptors lleidatans que es farà al matí a l’església de Sant Martí i, al vespre, els concerts que oferiran el cantautor Josep Tero i el grup lleidatà Tremendos al Pati de l’IEI. El diumenge al matí, Joan Reñé presidirà la recepció al món cultural i a la ciutadania en general que es farà a l’IEI, on també hi haurà una jornada de portes obertes a la Biblioteca i es representarà l’espectacle ‘La Rateta’, a càrrec de Campi qui Pugui.
En aquest mateix apartat, però dins el cicle ‘75 anys, 75 mirades al territori’, s’han programat activitats diverses per les comarques, tal com ha volgut destacar Rosa Pujol, per tal que tothom se senti partícip de l’aniversari de l’IEI. Així, divendres a la tarda s’ha programat a Gimenells la representació de l’espectacle teatral de carrer ‘Dragon ST’, de la companyia JAM, mentre que, diumenge a la tarda, Rialp gaudirà de l’obra juvenil ‘A jugar’, de la companyia Fadunito; Vallfogona de Balaguer rebrà una nova edició del ‘Diumenge a tot ritme al territori’, amb la música de Peer Gynt; i Aitona agafarà el testimoni de l’IEI per fer passar una bona estona als més menuts de la casa amb ‘La Rateta’, de Campi qui Pugui.
Lleida, 19 d’abril de 2017

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat