La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, farà la lliçó inaugural de l’IEI

ORIpresentacio_nou_curs_iei_editora_2_5505_0_1

És una de les activitats que la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, i el director de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, han presentat aquest dijous corresponents al curs 2012-2013

La vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, i el director de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, han donat a conèixer aquest dijous les activitats que organitzarà la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs al llarg del curs 2012-2013. La presentació s’ha fet a l’Aula Magna de l’IEI.

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta de l’IEI ha destacat que l’objectiu és que la programació d’enguany contribueixi a dinamitzar i fer créixer l’activitat cultural les comarques de Lleida. Ha dit que l’IEI vol ser la casa de les ciències, les arts i les lletres de les comarques de Lleida, o sigui, la casa de la cultura de tots els lleidatans i lleidatanes; i ha afegit que aquest és el propòsit amb el que s’inicia el nou curs i amb el que es treballa per tal d’apropar la cultura cada vegada a més ciutadans.

De la seva banda, el director de l’IEI, ha destacat la transversalitat de l’IEI, i l’interès de la institució a obrir-la encara més a la ciutadania, oferint un nou web més interactiu i que faciliti l’accés a la informació. També ha destacat l’impuls a través de la campanya " What do you know about Catalan culture?”, que es farà de Catalunya i Lleida en concret entre el turisme estranger que visiti les comarques lleidatanes.

Una de les primeres activitats d’aquest curs serà la lliçó inaugural que es farà el 10 d’octubre i que anirà a càrrec de la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals. La presidenta d’Òmnium parlarà sobre la Catalunya actual, el present i el futur, sota el títol ‘Catalunya: Nació, País i Estat’.

Òmnium Cultural és una entitat que treballa per la promoció de la llengua i la cultura catalanes i la identitat nacional de Catalunya, compta amb 25.000 socis i té endegades campanyes i projectes com " What do you know about Catalan culture?" per tal de fer conèixer la cultura catalana als turistes que visiten el nostre país; el premi Sambori és un premi de narrativa en català dirigit als centres educatius de tots els Països Catalans; o una campanya per la oficialitat del català a Europa, amb els quals col•labora l’IEI.

Novament es tornaran a atorgar els Premis IEI. Per a la present edició s’han presentat un total de 52 originals, distribuïts de la següent manera:

• XXII Premi d’investigació musicològica Emili Pujol (8 originals)
• XVII Premi de Teatre o guió d’espectacle teatral (20 originals)
• XI Premi de fotografia Ton Sirera (24 originals)

El curs 2012-2013 també veurà el naixement de la nova web de l’IEI. La intenció és impulsar un nou lloc que tingui més capacitat i que sigui més àgil. Es pretén que la pantalla d’inici simuli l’edifici de l’IEI, de manera que si es vol accedir a l’Aula Magna, es pugui veure en directe que s’hi està fent, on-line; si es vol accedir a l’arxiu, poder consultar documentació diversa; o si es vol entrar a les diverses sales, gaudir de la possibilitat de veure les exposicions de forma virtual, així com les que ja s’han fet. Aquest fet permetrà també la creació de la xarxa telemàtica amb els Consells comarcals, de manera que puguin connectar on-line amb els actes que es facin a l’IEI, ja que aquests disposen de la tecnologia necessària.

També s’ha presentat el cicle de tres conferències sota el títol ‘Eines d’Estat’, que se celebrarà a mitjans de novembre (encara amb dates a concretar) amb la participació del professor d’Història Comparada, Ferran Requejo; l’economista, Xavier Roig, i el portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs.

D’altra banda, s’ha donat a conèixer la publicació de les memòries de Gaspar de Portolà, una de les edicions de capçalera que impulsarà l’IEI. Es tracta del llibre ‘La testamentaria de Gaspar de Portolà’, de Fernando Boneu Companys i Isidre Puig. Amb la col•laboració del CAEM, que es publica en català i anglès.

El llibre dóna a conèixer la Testamentaria de D. Gaspar de Portolà i Rovira (1716-1786). Va ser Governador de Califòrnia, explorador i fundador de San Diego i Monterey, i retirat com a Tinent de Rei va morir a Lleida. Es tracta d’un recull de diversos documents, de més de vuit-cents folis, que es conserva a l’Arxiu General de Simancas (Valladolid). Conté el seu testament, les voluntats del testador, les diverses diligències, donacions, deixes, inventaris i subhasta dels seus béns, gestions i altres actes duts a terme pels seus marmessors testamentaris: el Bisbe de Lleida, el D. Lluís Blondel, Governador de la ciutat, i el Dr. Francesc Pinós, Tinent d’Auditor de Guerra.

El curs mantindrà les conferències, presentacions de llibre, exposicions, i totes les activitats que l’IEI ja desenvolupa en els darrers anys.

Lleida, 20 de setembre de 2012

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat