La millor cursa ultra de Catalunya, la Rialp Matxicots, celebra el desè aniversari

Rialp Matxicots01

Els diputats Paco Cerdà i Josep Ramon Fondevilla, han participat aquest dilluns en la roda de premsa de presentació de la cursa de muntanya  Rialp Matxicots que se celebrarà en aquest municipi pirinenc els dies 14 i 15 de setembre. La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació- ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich; el representant territorial d’Esports a Lleida, Joan Segura; i els membres de l’organització, Joan Antoni Obiols i Judit Cecília.

 

La Rialp Matxicots celebra enguany el desè aniversari amb el reconeixement a la tasca ben feta en les darreres edicions, al ser considerada l’any passat pels corredors, la millor cursa ultra de les que s’organitzen a Catalunya.

 

Coincidint amb el desè aniversari, la competició comptarà amb quatre recorreguts amb diferències substancials a l’hora de l’exigència física. Així, la prova Ultra Trail, la qualificada d’Extrem’, tindrà un recorregut de 84 km i 6.800 metres de desnivell positiu, passant pel Pic de l’Orri, Els Altars, Montsent del Pallars, el Coll del Muntanyó o el Coll del Cantó, entre d’altres. Per aquesta edició els organitzadors han volgut tornar a l’essència del naixement de la cursa seguint el seu caràcter merament alpí i unint els dos pics emblemàtics de la zona: el Pic de l’Orri i el Monsent de Pallars i amb 30 km de trams inèdits. La sortida de la cursa es farà a les dotze de la nit del dissabte dia 14.

 

La cursa, anomenada ‘Marató, de 48 km i 4.200 metres de desnivell positiu repetirà el mateix trajecte inaugurat en la passada edició, amb la novetat del pas pel Pic de les Picardes després d’haver transitat pel Pas de la Minera. Això permetrà els participants passar pels estanys del mateix nom i travessar el tercer cim de més de 2.800 metres de la prova. La sortida està prevista a les 6.30 hores del dissabte 14 de setembre

 

El tercer recorregut, és de 24 km i 1.600 metres de desnivell positiu i s’anomena la ‘Mitja’, que tindrà en la serra de Posa, de més de 1.500 metres, el seu pas més exigent. Els participants iniciaran la cursa a les 8.00 hores del diumenge dia 15.

 

Finalment, la organització ha previst una caminada no competitiva d’11 km i 700 metres de desnivell positiu que torna al ser recorregut clàssic amb sortida i arribada a Rialp, passant per la Mola de Sall, Escàs, Cortinos i Surp. Aquesta s’iniciarà a les 8.30 hores del diumenge 15 de setembre.

 

Durant la seva intervenció Gerard Sabarich ha volgut destacar la importància dels reconeixement dels corredors cap a una cursa que compta a més de 300 voluntaris i que no es podria celebrar sense la seva presència, una qüestió que també ha remarcat Joan Segura. També ha destacat que aquest és l’esdeveniment que més atracció produeix entre els possibles visitants, amb una participació de 800 corredors per les quatre curses. En aquest sentit, ha afegit que s’ha previst una sèrie d’activitats paral·leles a la disputa de les curses com batukades, sardanes, jocs infantils i un concert la nit del dissabte.

 

També ha anunciat que pel mes d’octubre s’organitzarà la Matxixics, primera o una de les primeres curses per joves que se celebren a Catalunya i a l’estat espanyol.

 

Josep Ramon Soldevilla ha fet èmfasi en la importància que el Pallars s’ompli en aquestes dates de fora del període estiuenc de gent que viu el món de l’esport amb especial interès. Ha recordat que això repercuteix en el sector hoteler i genera riquesa econòmica pel territori.

 

De la seva banda, Joan Antoni Obiols ha explicat detalls tècnics de cada cursa, recordant que la mitja marató passa per tots els pobles de la Vall d’Assua i tots els que pertanyen al municipi de Rialp. També ha recordat que les inscripcions ja fa dies que es van tancar.

 

Lleida, 2 de setembre de 2019

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat