La història dels caliquenyos, dijous a l’IEI

Fumar-se el Franquisme

L’escriptor i periodista Francesc Canosa hi presentarà el llibre ‘Fumar-se el franquisme’, que recull les vivències relacionades amb la fabricació d’aquest cigar popular durant la postguerra en diverses localitats de la Plana de Lleida

L’IEI acollirà el proper dijous, 19 de febrer, a partir de les 19.30 hores, la presentació del llibre que recull la fabricació de caliquenyos a la Plana de Lleida durant la postguerra. Les vivències relacionades amb aquest popular cigar les ha recollit el periodista Francesc Canosa sota el títol ‘Fumar-se el franquisme’, editat per Ara Llibres i ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.

Per a la publicació del llibre, s’han dut a terme diferents entrevistes en veïns de localitats com Fondarella, Juneda, Torregrossa i Torres de Segre.

Sinopsi

Durant la postguerra, els pagesos del ponent català protagonitzen una història d’estraperlo, por i astúcia, en què els límits de la legalitat es traspassen en nom de la supervivència.

El caliquenyo s’erigeix així en el símbol d’una època en què tot s’hi val per poder tirar endavant. Una realitat insospitada que havia quedat a l’ombra del relat oficial fins ara: el caliquenyo, el cigar que va mantenir amb vida el camp català i que es fumava a tot Catalunya. Francesc Canosa ens convida a conèixer tots els detalls d’aquesta història apassionant de la mà d’una gran quantitat de protagonistes i testimonis i a descobrir amb rigor allò que anomena «la geografia del fum»: el país que va decidir fumar-se la misèria del franquisme amb un caliquenyo d’esperança.

«Caliquenyo: cigar prim i dur de tirar. Cigar humà. Irregular. Rudimentari. Llargarut. Esguerrat. Tort. Humil. Senzill. Intens. Comprimit. Cargolat. Una perfecta imperfecció. És el cigar del poble. La gent vol fumar. El tabac és substitutiu de tot: de la misèria, la gana, les tristeses, els patiments, les angúnies, l’espera, l’amor, la mort…»

FUMAR-SE EL FRANQUISME. La Catalunya Caliquenyo. Ara Llibres, col·lecció “Sèrie H”.

Sobre l’autor

Francesc Canosa és explicador de coses. Periodista, guionista, escriptor, professor de comunicació. És articulista i cronista del diari ARA. Forma part de l’equip del programa de Catalunya Ràdio, Els Spin Doctors. Col·labora també a la Xarxa i Barcelona Televisió. Dóna classes a la Facultat de Comunicació Blanquerna. I bé, moltes coses més. Des del 1995 ha treballat i col·laborat com a periodista, reporter i guionista en una vintena de mitjans de televisió, premsa i ràdio. Com que té clar d’on prové la seva energia, la destina a parlar, fer reportatges, documentals i llibres per fer surar la memòria invisible de Catalunya. Aquests són alguns dels títols que ha publicat: La Barcelona pecadora de Domènec de Bellmunt; Anectodologi de Francesc Pujols; República TV. La Catalunya de la primera televisió; L’imperialisme dolç. Catalunya salva Extremadura del Plan Badajoz; Entre el sabre i la bomba. Memòries d’un país i d’un partit: Unió Democràtica de Catalunya (1931-1980); Capitans d’Indústria.

Lleida, 14 de febrer de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat