Se celebrarà els dies 29 i 30 d’octubre amb jornada tècnica, fira de productes de proximitat, apadrinament del nou oli o el Premi Primera Premsada, entre d’altres
El vicepresident primer, Jordi Latorre; l’alcaldessa de la Granadella, Atzara Noguera, i el president de la Cooperativa de la Granadella, Ramon Barrull, han presentat aquest dilluns la vuitena edició de la Fira de l’Oli de la Primera Premsada, que se celebrarà al municipi de la Granadella entre els dies 29 i 30 d’octubre amb el títol ‘La primera premsada. Oli, art i gastronomia’.
Entre les activitats destaca la jornada tècnica sobre oleoturisme regeneratiu, que se celebrarà el dia 30 amb el títol: “Oleoturisme regeneratiu. Experiències, noves tendències i pautes de consum”, a càrrec de la cap del Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, Àngels Calvo i la presentació del primer oli Degustus, segons ha explicat Ramon Barrull. A continuació, representants de l’entitat conservacionista Tenca explicaran el projecte que estan desenvolupant a les Garrigues Altes: “Olivar tradicional i biodiversitat”.
La jornada finalitzarà amb la ponència i posterior debat del director de la consultora turística TourisLab David Esteller, sota el títol: “Cap a un oleoturisme regeneratiu. Noves tendències i pautes de consum”, una sessió adreçada a productors, empresaris turístics, que té per objectiu facilitar la reflexió, inspirar i aprendre sobre les noves tendències, experiències i pautes de consum en l’oleoturisme regeneratiu.
L’oli d’awquesta campanya ha estat catalogat de ‘molt bo” de part de Ramon baruul, que també ha expicat que enguany la producció serà de 500.000 litres, un fet que suposa un 25% menys que l’any passat, degut a les gelades del passat mes d’abril. També ha assenyalat que el preu per litre serà d’uns 26,5 €, la qual cosa suposa un augment d’un 6% respecte el de l’any passat.
La jornada de diumenge tindrà també com a moment destacat l’apadrinament de l’oli nou, que anirà a càrrec de la periodista de TV3 i Catalunya Ràdio, Roser Perera.
El Premi ‘Primera Premsada 2022’ d’enguany recaurà en l’entitat conservacionista Trenca, que impulsa el projecte: “Olivar de muntanya i biodiversitat”, iniciat l’any 2010 a les Garrigues Altes que vol demostrar que es pot realitzar una activitat econòmica amb productes ecològics no només amb el valor que comporten per a la salut humana, sinó també amb un altre valor afegit: la preservació del patrimoni agrari, paisatgístic, natural i cultural.
El guardó reconeix a una persona o entitat que ha destacat en l’àmbit de la cultura de l’oli. El premi “Primera Premsada” d’aquest any recaurà en el l’entitat conservacionista Trenca, que impulsa el projecte: “Olivar de muntanya i biodiversitat”.
La fira també presenta noves activitats artístiques, com la que se celebrarà el dissabte al matí al Centre de la Cultura de l’oli de Catalunya, on es farà un taller de ceràmica amb motius vinculats a la cultura de l’oli càrrec d’Anca Ion, premiada a Oliverart 2022.
També diumenge al matí, davant del Museu de l’oli, es realitzarà una activitat participativa amb motius de la cultura de l’oli, també hi haurà un vermut musical i tast d’olives arbequines, amb el grup Vi blanc.
A més, també es farà la presentació de la revista SomRurals; la cinquena caminada entre oliveres “La primera premsada”, organitzada Club Excursionista Garrigues Altes; portes obertes a l’alberg de municipal “Garrigues Altes,” de temporers i joventut; el funcionament l’antic molí d’oli de la cooperativa amb entrada lliure ubicat al Museu de l’oli de Catalunya; l’esmorzar de brasa amb l’oli nou a la Plaça de les escoles i el dinar “Oleum 22-23” al Centre 1 d’Octubre; o la Fira de productes de proximitat, al davant del Museu de l’Oli.
Lleida, 24 d’octubre de 2022
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat