La Generalitat anuncia la compra dels quatre trens que operaran Rodalies Lleida i 5,8 milions d’euros en les obres del baixador del polígon El Segre i tres estacions d’autobusos per promoure la intermodalitat

Comissió_seguiment_Rodalies_01

Comissió_seguiment_Rodalies_03

Comissió_seguiment_Rodalies_04

Comissió_seguiment_Rodalies_02

La Diputació de Lleida acull la reunió de la Comissió de Seguiment la nova línia de FGC a Lleida, amb l’assistència del secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, i les principals alcaldies de la plana de Lleida

 

El president Joan Talarn posa en valor la voluntat de la Generalitat de comptar amb el territori en el desplegament d’una xarxa de transport sostenible que ajudi a vertebrar el territori i arrelar les persones

 

 

La Generalitat de Catalunya ha explicat avui el seu projecte per operar les línies RL3 i RL4 mitjançant Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a partir de l’any 2024 substituint a l’actual operador, Renfe. El Departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori vol que aquest traspàs sigui l’avantsala del traspàs complert de tota la xarxa de Rodalies a Catalunya.

 

En el marc de la Comissió de Seguiment del Pla de Rodalies, celebrada aquest matí a la Diputació de Lleida, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat del departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Isidre Gavin,  ha explicat als representants polítics i socials que FGC ja ha adjudicat la compra dels quatre trens nous per a Rodalies de Lleida a Stadler per una quantitat propera als 63 milions d’euros. En concret, la companyia suïssa es farà càrrec de la fabricació de les quatre unitats per 43,5 milions d’euros i del seu manteniment durant els propers 15 anys per 19,2 milions d’euros. El secretari també ha afegit que s’iniciaran els treballs, entre aquest any i l’entrada en funcionament dels nous combois, per a adequar els tallers del Pla de la Vilanoveta.

 

Aquesta és la primera reunió de la Comissió de Seguiment del Pla de Rodalies Lleida, després que al desembre del 2020 quedés constituïda com a fruit dels treballs previs de la Plataforma per la millora de la línia Lleida-Manresa, en una reunió que va ser telemàtica a causa de les restriccions sanitàries. La reunió d’avui ha estat fonamentalment presencial i s’ha realitzat a la Sala Polivalent de la Diputació de Lleida.

 

En la reunió d’avui, presidida pel president de la Diputació, Joan Talarn, han assistit el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín; Marta Subirà, presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat (que ha participat de forma telemàtica), la directora general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Mercè Rius; el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín; el primer tinent d’alcalde de la Paeria de Lleida, Toni Postius, i representants del món local de Lleida i els agents econòmics i socials.

 

Isidre Gavín ha anunciat, per seguir facilitant la intermodalitat del transport públic a la Plana de Lleida, la licitació de les obres del baixador del polígon industrial El Segre per aquest estiu i les de les noves estacions d’autobusos de Tàrrega, Juneda i Almacelles de forma imminent. El Secretari ha explicat que “tot plegat suma una inversió de 5,6 milions d’euros per aquest 2022 i demostra la voluntat del Departament de promoure el transport públic i la descarbonització”. En el cas del baixador del FGC, s’ha decidit separar aquest projecte del dels passos a nivell per avançar en la seva execució. En paral·lel, es continua estudiant la millor solució tècnica pels passos a nivell. A més, el Secretari ha explicat que aquest mes de febrer es farà l’aprovació inicial del projecte de la nova estació d’autobusos de Lleida.

 

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha volgut posar en valor “la voluntat de la Generalitat de comptar amb els municipis a l’hora de fer efectiu el desplegament de la xarxa de transport públic més sostenible que podem tenir a les comarques de Lleida”, al temps que ha reivindicat que “l’Estat hauria de sumar-se a aquest esforç fent possible que les línies fèrries que gestiona puguin coordinar les seves freqüències amb Rodalies Lleida, de tal manera que una persona que viu a Bellpuig no hagués de traslladar-se amb el seu cotxe fins a la ciutat de Lleida per enllaçar de manera ràpida i efectiva amb els trens d’alta velocitat cap a Barcelona o Madrid”. Per a Talarn, “aquestes són accions determinants per arrelar les persones al territori i que poden ajudar a revertir processos de despoblament als nostres municipis”.

 

De la seva banda, el primer tinent d’alcalde de Lleida, Toni Postius, ha destacat que l’aposta per la intermodalitat a la ciutat de Lleida es visualitzarà en la nova estació d’autobusos que es construirà en l’antiga farinera de la Meta i els Docs, una ubicació consensuada entre el Govern i l’Ajuntament. Un cop finalitzada la redacció del projecte, es preveu licitar les obres de construcció en els propers mesos per poder iniciar els treballs a principis de 2023.

 

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha explicat que les inversions de l’Administrador de Infraestructures Ferroviàries (ADIF) en tasques de conservació i manteniment a la xarxa ferroviària convencional de les Terres de Lleida en els dos darrers anys (2020 i 2021), sumades a les previstes aquest mateix any, pugen un total de 63 milions d’euros. Crespín ha assenyalat que aquestes inversions “han aportat millores substancials a la xarxa ferroviària convencional i han permès la renovació de traçats, la consolidació de talussos o la reposició de catenàries, instal•lacions de seguretat i comunicacions” i ha destacat que això s’ha traduït també en una millora important al passar de 13 limitacions de velocitat al gener de 2020 a només 4 a aquest mes de gener, és a dir, “s’ha procedit a eliminar el 70% de les limitacions de velocitat existent a la xarxa”.

Crespín ha reiterat que la inversió del Govern d’Espanya, a través d’ADIF, a la xarxa ferroviària convencional “no s’ha aturat en tot aquest període i demostra “la capacitat per prestar un servei eficient, òptim y adequat”.

 

A la reunió també han participat, tant presencialment com de forma telemàtica, els alcaldes de Mollerussa (Marc Solsona), Tàrrega (Alba Pijuan), les Borges Blanques (Núria Palau), Cervera (Joan Santacana), Bellpuig (Jordi Estiarte), Bell-lloc (Ramon Cónsola), Balaguer (Joan Ignasi Vidal), Golmés (Jordi Calvís), Castellnou de Seana (Jordi Llanes), i el tinent d’alcalde d’Angesola (Enric Valls); els presidents dels consells comarcals del Segrià (David Masot), la Segarra (Francesc Lluch), les vicepresidències de l’Urgell (Xavier Freixes), les Garrigues (Maria Luisa Solé) i el gerent del Segrià (Sergi Fo); representants dels sindicats CCOO (Cristina Rodríguez i Alberto Puivecino), UGT (José Luis Águila i Juan Ramon Lucena), de la CGT (Manel Cónsola)  i Intersindical (Carles Sastre), el president de la Cambra de Comerç de Lleida (Jaume Saltó); el delegat del Govern a Lleida (Bernat Solè), el director general de Transport Públic i Mobilitat (Benjamí Cubillo) i la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat i presidenta de l’ATM Lleida, Dolors Tella, el vicepresident de la Diputació Jordi Latorre, el diputat responsable de l’àrea de Serveis Tècnics de la Diputació, Marc Baró, i els portaveus dels grups polítics de la Diputació de Lleida: Mercè Carulla (ERC), Maria Rosa Perelló (JxCat), Agustí Jiménez (PSC), Amador Marqués (UA), Maria Burrel (Cs) i Elena Ferre (ECP).

 

 

Lleida, 27 de gener de 2022

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat