La Fira del Sabó de Montgai es trasllada al centre històric i a Lo Carreró en el seu desè aniversari amb el suport de la Diputació

Net presenta nova imatge i ubicació per celebrar diumenge vinent l’estrena del reconeixement d’Ofici Singular rebut recentment

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimarts la presentació de Net-Fira del Sabó de Montgai. El certamen arribarà diumenge vinent a la seva desena edició, la primera que s’organitza després que la població de la Noguera hagi obtingut el reconeixement d’Ofici Singular per part de la Generalitat de Catalunya.

La presentació ha comptat amb la presència del diputat Eloi Bergós; de Jaume
Gilabert, alcalde de Montgai; i de Maria Àngels Prats i Teresa Solé, presidenta i membre de l’Associació d’Artesans Saboners de Catalunya, respectivament. En la seva intervenció, Eloi Bergós ha destacat que “els deu anys de vida de la fira signifiquen que aquesta està plenament consolidada”, i que Montgai ha sabut trobar en el sabó aquell “valor afegit” que dona un element identitari com és aquest.

Per celebrar els deu anys del certamen i l’important segell artesà recentment atorgat, la Fira inclourà una sèrie de novetats. La primera, l’estrena d’una nova imatge, amb uns cartells on el tradicional sabó de caldera és el gran protagonista juntament amb les plantes aromàtiques i remeieres.

La segona novetat consisteix en la nova ubicació de la fira. Les parades dels saboners i saboneres es traslladen al centre històric, al voltant de la plaça de l’Església, mentre que Lo Carreró, el nou espai cultural i creatiu de Montgai, acollirà El SabóNet, un programa d’activitats dedicat als més petits amb tallers infantils d’aromateràpia, farcells d’herbes o ungüent de camamilla entre altres propostes lúdiques i formatives. En aquest antic carrer medieval també es podrà passejar per un laberint de plantes aromàtiques.

La presència dels millors artesans saboners es complementarà amb les demostracions dels processos d’elaboració del sabó recollits al Costumari Català, des de l’arribada de la matèria primera (olis i greixos usats) fins a la bullida d’aquests productes i l’obtenció de les pastilles de sabó. La demostració de les accions de bullir el sabó (11 del matí i 5 de la tarda) i de tallar la mola (3/4 d’1 del migdia i 7 de la tarda) tindran lloc a la plaça Prat de la Riba.

El certamen acollirà també una vintena més de parades de productes elaborats artesanalment, que s’ubicaran al voltant de la plaça Prat de la Riba i a l’avinguda Pare Mirats. La fira clourà amb un concert de Fredy “Harmonica” & The Concealers a l’escenari principal de Lo Carreró.

En el marc de fira es convoca de nou un concurs de sabons amb dos categories: artística i tècnica. A més, enguany, i en motiu de la recent publicació de la novel·la ‘La llegenda del Carreró’, de Sílvia Colomé, l’organització ha animat els artesans saboners a elaborar un sabó de camamilla, tal com apareix en el relat fantàstic ambientat en el segle XII de Montgai. L’autora de la novel·la també serà present a la fira per signar-ne exemplars.
Net començarà, no obstant, a primera hora del matí amb la tercera edició de la Marxa Popular del Baix Sió, inclosa en el projecte Marxa.cat i on els participants podran escollir entre dos recorreguts, de 13 (Xoriguer) i 21 km (Sisó), respectivament. El dia anterior, dissabte 21, l’Associació d’Artesans Saboners de Catalunya (AASC), amb seu a Montgai, organitzarà les jornades tècniques adreçades a artesans saboners. En aquesta ocasió, aniran a càrrec de l’expert Maese Pablo i tractaran sobre sabons líquids, tensioactius i xampús sòlids.

Lleida, 17 d’abril de 2018

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat