La Fira de l’Oli de les Borges Blanques s’obre a la diversitat d’olis de qualitat verge extra d’oliva de tot Catalunya

fira oli1

fira oli2

fira oli3

El certamen, que se celebrarà entre el 19 i el 21 de gener a la capital de les Garrigues, es replanteja com l’element més visible d’una agenda política, econòmica, social i cultural que tindrà continuïtat i es desplegarà durant tot l’any. 

L’edició d’enguany comptarà amb 39 expositors d’oli entre el Pavelló Comercial i el carrer Indústria i 37 mostres d’oli presentades a concurs a més de paradistes amb artesania, food-tracks i altres propostes gastronòmiques.  

L’edició de la 27ª Fira de l’Oli qualitat Verge Extra, que se celebrarà a les Borges Blanques entre el 19 i el 21 de gener, s’obre per primera vegada a tota la diversitat d’olis de qualitat verge extra d’oliva que es produeixen a Catalunya, segons s’ha explicat avui en l’acte de presentació de la fira que, presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha comptat amb la participació de l’alcalde de les Borges Blanques, Josep R. Farran, i del regidor de Promoció Econòmica i Empresa, Salvador Noguera.

En l’edició d’enguany, a més de la tradicional varietat de l’oli verge extra elaborat amb arbequina, es podran trobar altres varietats com l’empeltre, la verdal i la picual, la morruda i la sevillenca, la farga i l’argudell, la koroneiki, la frantoio o la coratina. Són olis i varietats, a més, que arribaran a l’empara de vàries denominacions d’origen, però també de cooperatives, molins privats i associacions de productors i productores, a fi i efecte de recollir la pluralitat dels models d’emprenedoria, producció i certificació de qualitat en el món de l’oli d’oliva.

Joan Talarn ha destacat la voluntat del consistori de replantejar un esdeveniment com és la Fira de l’Oli. “Les Borges Blanques és i ha de seguir sent la capital de l’oli, i per aquesta raó, s’ha de seguir transformant per continuar liderant la singularitat d’un dels sectors més importants no només a Lleida, també de tota Catalunya, com és el sector de l’oli”.

L’edició d’enguany comptarà amb 39 expositors d’oli entre el Pavelló Comercial i el carrer Indústria i 37 mostres d’oli presentades a concurs a més de paradistes amb artesania, food-tracks i altres propostes gastronòmiques.  Igualment, la Diputació de Lleida serà present amb l’espai Aliments del Territori i Tu, que programarà presentacions de plats elaborats amb oli.

L’alcalde de les Borges Blanques, Josep R. Farran, ha posat èmfasi en què la Fira de l’Oli ha de saber formular-se més enllà d’un esdeveniment de cap de setmana i cal concebre-la com l’element més visible d’una agenda política, econòmica, social i cultural que ha de tenir continuïtat i que cal desplegar durant tot l’any. “Volem que de la fira en surti una agenda política que doni resposta a les dues grans variables que condicionen la producció de l’oli d’oliva verge extra al nostre país. La primera, són aquelles problemàtiques que es deriven de la distribució centre-perifèria del país, concentrada amb valors com el despoblament i la distribució i accés a la terra; i l’altra variable és l’emergència climàtica, que ens ha d’ajudar a conèixer, per exemple, quina és la gestió de l’aigua que ens convé, quins són els cultius que millor s’adapten a la nostra terra i la capacitat de resiliència dels mateixos olivers i de la pròpia terra”.

Salvador Noguera, regidor de Promoció Econòmica i Empresa de l’ajuntament de les Borges Blanques, ha informat que l’organització de la Fira ha volgut aprofitar, repensant-la, la dinàmica d’agermanents d’aquests darrers anys i així ha cregut adient obrir una col·laboració amb la Fira de Reus, bo i entenent que l’expertesa i experiència del seu equip de treball poden contribuir a donar profunditat i coherència al nou plantejament estratègic de la Fira de l’Oli.

Noguera ha aprofitat la presentació de la fira d’avui per donar també els noms dels 12 productors finalistes del concurs de les diferents varietats d’Oli d’Oliva Verge Extra.

Categoria de petits productors – olis finalistes

Oli d’Oliva Verge Extra: fruitat verd amarg

  • Arbequí De Vila-Sana: Primer Dia de Collita Vilasana
  • Molí d’Oli Mas Montseny: Coratina El Morell

Oli d’Oliva Verge Extra: fruitat verd dolç

  • + Art: Etiqueta Negra
  • + Art: Etiqueta Vermella

Oli d’Oliva Verge Extra: fruitat madur

  • Cooperativa de la Granadella: Degustus Selecció Premium
  • Agroalbium: Oleum Flumen

Grans productors – olis finalistes:

Oli d’Oliva Verge Extra: fruitat verd amarg

  • Cuadrat Valley: Elixir Despinyolat l’Albages
  • Molí d’Oli Gabriel Alsina i Fills: Oli Castelló Reserva Familiar Castelló de Farfanya

Oli d’Oliva Verge Extra: fruitat verd dolç

  • Grup Cooperatiu Fruits de Ponent: Kylatt Alcanó
  • Agrària Cal Pau: Molí del Pau Selecció Os de Balaguer

Oli d’Oliva Verge Extra: fruitat madur

  • Cooperativa de la Granadella: Degustus
  • Mas Montseny: Oli Padrí el Morell

Lleida, 4 de gener de 2024

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat