Se celebra els dies 26 i 27 d’octubre amb la jornada tècnica ‘Del secà al regadiu, la resiliència d’una comarca’; la presentació de l’oli d’oliva arbequina de collita avançada 2024/25; el lliurament del Premi Primera Premsada; la Fira de productes de proximitat, o l’estrena del documental ‘Terra Verge Extra’, entre altres propostes
El diputat Fermí Masot; l’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, i el president de la Cooperativa la Granadella, Ramon Barrull, han presentat aquest dimarts la 10a Fira de l’Oli de la Primera Premsada de la Granadella, que se celebrarà els dies 26 i 27 d’octubre, sota el títol ‘Oli, art i gastronomia’.
En la seva intervenció, Fermí Masot ha destacat que “darrere de la premsada de l’oli, hi ha molt de treball, i cal explicar i preservar tota la feinada que fan els pagesos”. Així, ha afegit que “l’oli no només forma part de la nostra identitat, sinó que també ha estat tot un impuls econòmic per a les empreses agroalimentàries de la comarca de les Garrigues que han pogut desenvolupar la seva activitat empresarial i contribuir de forma definitiva a fer de municipis com la Granadella referents en el sector de l’oli”.
Elena Llauradó ha recordat, de la seva banda, que “la fira de l’oli és l’esdeveniment més important del municipi. Produïm un oli extra verge d’altíssima qualitat, que és el que dona feina als pagesos i pageses del nostre municipi i del qual vivim”.
Ramon Barrull ha explicat que les previsions per a aquesta temporada són que la producció arribi als 5 milions d’olives “una mica millor que l’any passat, perquè hem tingut una primavera més bona”. Sense donar xifres d’assistència, esperen una gran afluència de visitants aquest cap de setmana, que podran gaudir d’una vintena de parades.
La jornada de dissabte tindrà un dels punts d’atracció en la jornada tècnica ‘Del secà al regadiu, la resiliència d’una comarca’, que se celebrarà al Centre 1 d’Octubre, i que comptarà amb la xerrada ‘El futur del clima de les Garrigues’, amb el meteoròleg Eloi Cordomí i una taula rodona amb la participació del pagès i president de la Comunitat de Regants Garrigues Sud, Xavier Pelegrí; l’enginyer agrònom, Miquel Àngel Solé, i el productor i elaborador d’oli de Molí dels Torms-Olicatessen, Venanci Guiu, moderats pel periodista Xavier Franch.
La inauguració de la fira (17.10 hores) anirà a càrrec del secretari d’Agenda Rural de la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Víctor Sas i, a continuació, es presentarà l’oli d’oliva arbequina de collita avançada 2024/25, a càrrec de la cap del Panell de Tast Oficial d’Olis de Catalunya, Àngels Calvo (17.15 hores). També s’ha previst, a les 17.30 hores, l’acte d’apadrinament del nou oli, a càrrec d’Eloi Cordomí.
Al mateix temps (18.45 hores), s’estrenarà el documental ‘Terra Verge Extra’, a càrrec del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia. “Estem davant una comarca que, amb aquest documental, s’explica perquè tenim aquestes condicions climatològiques, i com gràcies al regadiu que es va instal·lar fa uns 25 anys, uns pobles que podríem estar en una situació de despoblament i de molta precarietat econòmica, s’estan aguantant gràcies a l’oli”, ha afirmat Barrull.
Per acabar la primera jornada, es lliurarà el Premi Primera Premsada (20.00 hores), abans del maridatge gastronòmic amb l’oli nou Degustus, a càrrec del xef del restaurant Hostal Benet, Xavier Benet.
Per diumenge, dia 27 d’octubre, s’ha previst la Fira de productes de proximitat i tallers de ceràmica i vidre a l’esplanada de la Cooperativa, la setena edició de la Caminada entre oliveres, amb sortida des del Museu de l’Oli de Catalunya (8.00 hores), sota l’organització del Club Excursionista Garrigues Altes.
A partir de les 9.00 hores a l’esplanada s’organitza un esmorzar de brasa, i a partir de les 9.30 hores, es podran visitar tant el Museu de l’Oli de Catalunya com el nou Molí de l’oli de la Cooperativa de la Granadella.
Les activitats finalitzaran, a partir de les 13.00 hores, amb un vermut musical amb el grup ‘Vi Blanc’, davant del Molí nou.
Lleida, 22 d’octubre de 2024
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat