La Diputació, TV3 i la XAL preestrenen dimecres un documental basat en el projecte “Perseguits i salvats”

canal_fcbk

S’emetrà el 2 de desembre a les 22 hores a l’espai “Sense Ficció” de TV3

Amb la voluntat d’internacionalitzar el projecte “Perseguits i salvats” sobre l’evasió de refugiats jueus durant l’Holocaust pel Pirineu de Lleida, la Diputació de Lleida ha impulsat un documental produït amb Televisió de Catalunya i la Xarxa de Comunicació Local que es preestrenarà aquest dimecres, 26 de novembre, a l’IEI a les 19.00 hores.

El treball recull testimonis en primera persona que narren com van fugir de l’Holocaust i l’horror nazi a través de les comarques de la Val d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell o l’Alta Ribagorça, alhora que s’hi posa de manifest la solidaritat de lleidatans en aquell context de barbàrie durant la II Guerra Mundial.

“Perseguits i salvats. Camins de nit i boira”, s’emetrà el 2 de desembre a les 22 hores a l’espai “Sense Ficció” de TV3 i situa la història en indrets, rutes i punts d’evasió que han estat senyalitzats per la Diputació de Lleida i que van ser inaugurats per l’ambaixador de l’Estat d’Israel, Alon Bar, el passat mes de juny.

El documental comença quan els alemanys ocupen la França de Vichy i controlen tota la frontera francoespanyola. A partir d’aquell moment, successives expedicions d’homes, dones i infants jueus aconsegueixen travessar les altes muntanyes pirinenques. Els republicans catalans i espanyols refugiats a França i la gent de les poblacions dels dos costats de la frontera els ajuden a les muntanyes.

La producció inclou entrevistes a testimonis que van ser actors en primera persona d’aquesta història i reconstruccions dels fets dels jueus o dels seus passadors, tots ells testimonis dels perills de les muntanyes de nit i de la boira pirinenca.

Lleida, 24 de novembre de 2014

Video presentació projecte Perseguits i salvats

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat