La Diputació subvencionarà prop d’un centenar d’actuacions de recuperació de patrimoni local amb 2,5 milions de l’IEI

Ple_setembre_01

Ple_setembre_04

Ple_setembre_03

Ple_setembre_02

Davant l’allau de peticions per a projectes de restauració i remodelació de patrimoni i incorporant els romanents de l’exercici 2021 per fer front al finançament dels 94 projectes presentats

 

El Ple de la Diputació de Lleida, presidit per Joan Talarn, ha aprovat aquest dijous destinar 2.450.000 € per a la restauració i remodelació de patrimoni cultural local a través dels ajuts convocats per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Aquesta aportació ha estat possible gràcies a la incorporació de romanents al pressupost de l’exercici 2022 de l’IEI per un import d’1.750.000 € que, sumats als 700.000 € que ja figuren al pressupost de 2022, suposen els 2.450.000 € totals. El termini d’execució de les obres subvencionades és de dos anys des de l’atorgament, i es podran subvencionar despeses executades des de l’1 de gener de 2022.

 

Aquesta quantitat permetrà atendre els 94 projectes tramitats (de les 105 sol·licituds que han arribat), tenint en compte, en primer lloc, que el percentatge màxim subvencionable és del 90%, amb un import no superior a 50.000 €, i que s’han aplicat els criteris de valoració previstos a les bases, i en segon lloc per l’allau de peticions que s’havien registrat. Això suposa que, de mitjana, se subvencioni el 86% de cada projecte, ja que el pressupost total puja a 3,1M €. “Hem volgut fugir d’atorgaments de simples ajuts testimonials que, finalment, feien inviable per a un ajuntament tirar endavant el seu projecte si era el municipi que havia de destinar la part més important dels diners”, ha dit la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, que ha afegit que “amb aquesta modificació pressupostària, ajudem, tots plegats, a fer més digne el patrimoni local dels nostres pobles, que és el patrimoni que més seu senten els veïns i veïnes de les nostres comarques”.

 

D’aquesta manera, es garanteix que seran executables tots els projectes en tràmit, dels quals 38 corresponen a béns patrimonials de caràcter religiós (esglésies, ermites, creus de terme…), i 56 a béns patrimonial de caràcter civil (castells, rentadors, refugis…). Des de l’any 2019 no s’obria una línia com aquesta, dotada aleshores amb 420.000 €.

 

Informe de Presidència

 

En la seva intervenció, el president Joan Talarn ha recordat que, amb aquest, s’inicia l’últim curs polític de l’actual mandat. Un curs que estarà marcat per l’impuls de les terres de Lleida cap a la bioeconomia. En aquest sentit, ha assenyalat que “des de l’inici vam començar a articular el discurs de les agendes compartides i la necessitat de transformar l’actual sistema econòmic a la recerca d’una economia verda, circular i altament digitalitzada que ajudi a fer arrelar projectes de vida als nostres municipis”, i que totes les accions que s’estan duent a terme al voltant de la celebració del Congrés BIT refermen Lleida “com a capital de la nova economia que ha de garantir el creixement sostenible de la nostra demarcació”.

 

Finalment, ha recordat que “el proper 5 d’octubre acompanyarem les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega en una important presentació davant l’empresariat català de les capacitats que les nostres comarques ofereixen als projectes d’expansió que s’estan gestant al país i han de poder veure en Lleida una terra d’oportunitats per a consolidar propostes empresarials innovadores”.

 

Altres temes

 

En l’àmbit de la comissió de Presidència, el Ple també ha donat llum verda a l’aprovació de la denúncia del conveni de col·laboració entre l’IEI i l’Associació Espurnes Barroques 2021-2023, motivada pel canvi d’organització jurídica dels promotors del Festival Espurnes Barroques; així com l’autorització a l’IEI per a la signatura del conveni de col·laboració per a l’atorgament d’una subvenció directa per part de l’IEI a la Societat Sant Antoni Abad d’Anglesola, anualitats 2022-2023.

 

Pel que fa a la comissió de Finances, s’ha donat compte de l’informe de seguiment trimestral al Ministeri d’Hisenda corresponent al primer i segon trimestre de 2022 del sector administracions públiques; l’aprovació inicial de l’expedient de modificació pressupostària núm. 9/2022 en la modalitat de crèdits extraordinaris i suplements de crèdits del pressupost de la Diputació de Lleida, exercici 2022, i l’aprovació inicial de l’expedient de modificació pressupostària núm. 3/2022 per crèdits extraordinaris del pressupost de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, exercici 2022.

 

La sessió plenària ha continuat donant el vistiplau a l’aprovació inicial del “Projecte constructiu. Millores locals. Carretera LV-9042, de la C-12 (les Avellanes) a Santa Linya, corresponent al tram del pk 0+000 al 2+919”, i l’aprovació definitiva del “Projecte constructiu. Millores locals i estabilització de talussos a la carretera LV-9124, de la C-13 a Moror, entre els pk 3+085 a pk 7+560, en el tram entre Guàrdia de Noguera-Sant Esteve de la Sarga”.

 

També s‘ha acceptat la renúncia de la subvenció del conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida per al finançament de les obres del Museu Morera, aprovat per acord del Ple de la Diputació de Lleida el 19 de maig de 2017; i l’aprovació de la tercera Addenda modificativa del conveni de col·laboració estratègica entre la Diputació de Lleida i la UdL, anualitats 2020-2023.

 

Promoció Econòmica

 

El Ple ha continuat donant llum verda a l’acceptació de la renúncia tàcita de diversos ens locals a les subvencions concedides dins el Pla de Cooperació per a fer front a les despeses per a la certificació i qualificació energètica d’edificis pertanyents o utilitzats pels ajuntaments de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, que en promoguin la seva rehabilitació energètica, així com a les renúncies voluntàries.

 

S’ha acceptat la resolució del conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Solsonès per a l’execució de l’operació “Illa cultural de Solsona, un eix vertebrador del turisme i la cultura al Solsonès”, formalitzat el dia 8 de juliol de 2021.

 

També s’ha autoritzat al Patronat de Promoció Econòmica per a la signatura de diversos convenis de col·laboració. En primer lloc amb l’Associació Leader de Ponent per a l’execució de l’actuació “Anàlisi de complementarietat entre estratègies del territori i la del GAL posant el focus en les necessitats del sector agroalimentari”, anualitats 2022 i 2023; en segon lloc, amb el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya per a l’execució de l’actuació “Anàlisi de complementarietat entre estratègies del territori i la del GAL posant el focus en les necessitats del sector agroalimentari” a dur a terme les anualitats 2022 i 2023, i en tercer lloc amb el Consorci Grup d’Acció Local Noguera-Segrià nord per a l’execució de l’actuació “Anàlisi de complementarietat entre estratègies del territori i la del GAL posant el focus en les necessitats del sector agroalimentari” a dur a terme les anualitats 2022 i 2023.

 

Mocions

 

Finalment, en l’apartat de les mocions, s’ha aprovat la presentada pel grup polític d’ECP en defensa del sector lleter amb l’abstenció del grup d’ERC. També s’ha debatut i aprovat la moció presentada pel grup polític de JxCat, per la crema de les restes vegetals de les explotacions agrícoles.

 

A continuació, els grups polítics del PSC i UA han portat al Ple la moció relativa a l’exclusió financera per combatre el despoblament en entorns rurals, que ha estat desestimada, amb els vots en contra dels grups polítics d’ERC i JxCat. Finalment, s’ha debatut i aprovat parcialment la moció presentada pel grup polític de Cs per al reconeixement del sector vitivinícola lleidatà.

 

Lleida, 22 de setembre de 2022

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat