La Diputació subvencionarà els ajuntaments per la compra d’aigua per als veïns afectats pel tall de subministrament de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues

Diputació_Macomunitat aigua_1

Diputació_Macomunitat aigua_2

Diputació_Macomunitat aigua_3

Diputació_Macomunitat aigua_4

El president Joan Talarn ho ha anunciat després d’una reunió de treball amb les alcaldies celebrada a la seu de la Mancomunitat a Torrebesses

La corporació hi destinarà una partida de 50.000 euros que permetran que els consistoris tinguin coberta aquesta despesa per 10 dies

Talarn diu que la Diputació “sempre respon” davant les emergències i confia en que el subministrament es restableixi en pocs dies

El president Joan Talarn ha anunciat aquest dimecres que la Diputació de Lleida subvencionarà per via d’urgència les despeses per subministrar aigua embotellada als veïns i veïnes que els ajuntaments integrants de la Mancomunitat d’Aigues de les Garrigues estan sufragant en aquests moments, tot plegat arran del tall de subministrament que des de fa uns dies afecta diferents municipis de la comarca.

L’anunci s’ha produït després d’una reunió de treball amb les alcaldies de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, una trobada que s’ha celebrat a la seu d’aquesta entitat a Torrebesses i en la que Talarn ha estat acompanyat pel vicepresident primer, Jordi Latorre, i pels diputats de Salut Pública, Albert Bajona, i de Promoció Econòmica, Carles Gibert. També hi han assistit el president de la Mancomunitat, Francesc Esquerra; la vicepresidenta i regidora de l’Ajuntament de la Granadella, Elena Llauradó, i els alcaldes/alcaldesses de Sarroca (M. Teresa Cullerés), Aspa (Fermí Masot), l’Albagés (Víctor Masip), Alcanó (Xavi Prunera), Bovera (Òscar Acero), Llardecans (Carme Pinyol), els Omellons (Jordi Gaya), l’Espluga Calba (Josep Cunillera), Cervià de les Garrigues (Mercè Rubió), el Cogul (Anna Torres),  Tarrés (Ramon M. Arbós), Vinaixa (Josep M. Tarragó), Fulleda (Jordi Arbós), Torrebesses (Mario Urrea), Juncosa (Lluís Dalmau) i els Torms (Josep Bardia).

Tal com ha explicat Joan Talarn a la conclusió reunió, la Diputació de Lleida subvencionarà, per via d’urgència, les despeses per subministrar aigua embotellada als veïns que fins ara estan sufragant els ajuntaments. Des de la Diputació s’entén que, independentment del que hagi succeït i de l’origen de la contaminació de les aigües, un fet que ja analitza l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) i “em consta que amb la intenció de posar remei el més ràpid possible”, el cert és que els ajuntaments s’han hagut de mobilitzar un a un per a subministrar aigua de boca i per cuinar, molts repartint ampolles d’aigua casa per casa, a més de les cisternes que ja aporta l’ACA.

En aquest context, i com fa la Diputació “sempre que les alcaldies es troben davant una emergència a la qual fer front, subvencionarem aquests ajuntaments fins a 50.000 euros en aquestes compres d’aigua”, ha dit.

Talarn ha explicat que, segons l’Organització Mundial de la Salut, el consum òptim d’aigua per persona per beure i cuinar és de dos litres diaris, i en base a aquestes dades, els càlculs de la Diputació conclouen que el conjunt dels municipis afectats per aquest tall de subministrament requereixen d’uns 5.000 euros diaris en aigua embotellada per tal de facilitar els seus veïns aquest consum vital, i més patint les altes temperatures que aquests dies ens estan afectant.

Amb aquesta mesura, i tenint present que l’ACA confia en restablir el subministrament en pocs dies, la Diputació vol garantir als consistoris que tindran coberta aquesta despesa, o bona part d’ella, en els propers 10 dies, a petició dels propis ajuntaments, que s’han adreçat a la Diputació tot i saber que no té competències en aquest cas, però sí que “sempre responem quan els ajuntaments tenen problemes”.

Talarn també ha remarcat que, durant la reunió, s’ha acordat que, amb la finalitat de ser més ràpids i operatius, sigui la mateixa Mancomunitat la que gestioni aquests ajuts i coordini amb els ajuntaments el pagament de l’aigua que es compri.

Per la seva part, Francesc Esquerra ha expressat també la seva confiança en què el problema es pugui solucionar ben aviat i que, “cap a finals de la setmana vinent”, i gràcies als canvis en el filtratge que s’estan realitzant, es pugui arribar “a les quantitats òptimes de plaguicides” i que, un cop s’ha fet “la renovació de l’aigua dels dipòsits”, es pugui restablir el subministrament.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat